Naučnici pronašli najmlađu planetu do sada

Radiosarajevo.ba
Naučnici pronašli najmlađu planetu do sada
Astronomi su objavili da je pronađen najmlađi planet do sada, koji kruži u orbiti zvijezde udaljene oko 500 svjetlosnih godina od našeg solarnog sistema.

Planet K2-33b, kako su ga nazvali, star je između 5 i 10 miliona godina i nalazi se blizu svoje zvijezde oko koje napravi krug svakih pet zemaljskih dana.

Kako pise EarthSky, astronomi su mjerenjima pomoću teleskopa Spitzer uvidjeli da je oko zvijezde tanak disk planetarnih čestica što pokazuje da je ovdje pri kraju faza formiranja planeta.

Međutim, znanstvenike najviše zabrinjava iznimno mala udaljenost planeta i zvijezde. Planet je skoro 10 puta bliže zvijezdi nego što je Merkur udaljen od Sunca.

Za nauku, formiranje planeta je nepoznat i kompleksan proces oko kojeg postoje i dalje mnoge nepoznanica. U dosadašnjem toku istraživanja svemira otkriveno je oko 3000 planeta i skoro sve su oko zvijeda koje su stare najmanje milijardu godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije