Naučnici pronašli najbolje očuvanu životinju iz ledenog doba i žele je "oživjeti"

Radiosarajevo.ba
Naučnici pronašli najbolje očuvanu životinju iz ledenog doba i žele je "oživjeti"
Foto: North-Eastern Federal University / Pronađeni ostaci drevnog konja

Tim ruskih naučnika pronašli su krv očuvanu u ostacima drevnog konja koji je umro prije 42 hiljade godina i sad se nadaju da će uspjeti da kloniraju ovu davno izumrlu životinju.

"Uzorci tečne krvi su uzeti iz srčanih vena - očuvane su u tečnom stanju i nakon 42 hiljade godina zahvaljujući odličnim uslovima gdje je bilo tijelo, te permafrostu", izjavio je dr. Semyon Grigoryev, čelnik Mamut muzeja u Yakutsku.

Sibir: Rusi žele napraviti laboratoriju po uzoru na film Jurrasic Park

Otkrio je da je ovo najbolje očuvana životinja iz ledenog doba koju su naučnici ikada pronašli.

Uz krv, u tijelu su otkriveni i iznimno očuvani unutrašnji organi, a obdukcija je otkrila da se ovo ždrijebe, koje pripada Lenskaya vrsti, utopilo kad je bilo staro samo dvije sedmice.

"U želucu je pronađeno čak i blato i mulj koje je ždrijebe progutalo u zadnjim sekundama svog života", rekao je dr. Grigoryev.

Naučnici se nadaju da će oživjeti drevnog konja putem kloniranja, a pojedini istraživači rekli su da nema sumnje da će uspjeti.

Doznaje se da je kloniranje već počelo.

Planovi su, kako smo već pisali, objavljeni prošle godine u Univerzitetu Yakutsk. Ostaci su otkriveni prošle godine, ali je krv otkrivena tek nedavno. 

Uz drevnog konja, naučnici u Yakutsku žele oživjeti izumrle vrste kao što su vunasti mamut, vunasti nosorog, pećinski lav...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije