Naučnici otkrili: Od majke ovisi kad će dječaci ući u pubertet

Radiosarajevo.ba
Naučnici otkrili: Od majke ovisi kad će dječaci ući u pubertet
Foto: Pixabay / Ilustracija

Doba u kojem dječaci ulaze u pubertet je direktno je povezano s vremenom kada su njihove majke prvi put dobile menstrualni ciklus, pokazula je studija.

Sinovi majki, koje su menstruaciju dobile ranije od svojih vršnjakinja, ući će u pubertet oko dva mjeseca ranije.

Studija je u magazinu Human Reproduction analizirala podatke od skoro 16.000 danskih majki i djece.

Jedan od autora, doktor Nis Brix, sa Univerziteta Aarhus iz Danske, rekao je: „Kad god kod doktora dođe pacijent sa odloženim ili ranim početkom puberteta, doktor ga ispituje za porodičnu historiju. Znali smo da postoji odnos između pubertetske dobi majke i sina, ali sada naši podaci iz studije to i potvrđuju."

Inače, godine starosti kada djevojčice i dječaci ulaze u pubertet se postepeno smanjuju širom svijeta.

U Velikoj Britaniji, doba kada djeca ulaze u pubertet se smanjuje za jedan mjesec na svakih 10 godina. Prosječno doba za ulazak u pubertet sada je:
• 11 godina za djevojčice
• 12 godina za dječake

Stručnjaci su dodali da je došlo do poboljšanja opšteg zdravlja i ishrane u industrijalizovanom svijetu - ali studije su takođe pokazale vezu između gojaznosti i ranog početka puberteta.

U 2015. godini, studija je pokazala da rani ili kasni početak pubertet ima veze sa povećanim rizikom od:
• dijabetesa
• gojaznosti
• rane menopauze
• kardiovaskularnih bolesti

Smatra se da je djevojčica rano ušla u pubertet, ako je imala od osam do 11 godina, dok je kasni pubertet između 15 i 19. Kod dječaka, normalan pubertet počinje između devet i 14 godina.

Američka studija u januaru je otkrila da je rani pubertet kod djevojčica takođe povezan sa povećanom vjerovatnoćom mentalnih zdravstvenih problema tokom adolescencije i odraslih, piše BBC.

„I genetski faktori i faktori zaštite životne sredine nedvosmisleno utiču na vrijeme kada se ulazi u pubertet", rekla je doktorka Bhristine Wolfahrt Veje, istraživačica na Univerzitetu u Kopenhagenu i autorka jedne od vodeće studije, koja se bavi pubertetom i vremenom:

„Dječaci i devojčice nasljeđuju sklonost ka ulasku u pubertet u određenoj dobi - od svojih majki i očeva. Ali, rani pubertet, početak rasta grudi i stidnih dlaka kod djevojčica manje su zavisni od genetskih faktora, a više od zaštite životne sredine."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije