Naučnici otkrili misterioznu jazbinu ajkula: Još ne znamo zašto tamo putuju

Radiosarajevo.ba
Naučnici otkrili misterioznu jazbinu ajkula: Još ne znamo zašto tamo putuju
Foto: Pixabay / Velika bijela ajkula

Velike bijele ajkule odvele su naučnike do tajnog, skrivenog područja u okeanu koji buja životom.

Morski biolozi počeli su označavati ajkule prije više od decenije, no godinama ih je zbunjivalo zašto svake godine odlaze i tamo ostaju cijelu zimu, u ono što smo mislili da je pusta zona srednjepacifičke regije, u blizini obala Kalifornije i Meksika.

Satelitski snimci pokazivali su da je ova oblast okeanska pustinja, te su naučnici bili zbunjeni zašto ovi predatori napuštaju vode pune hranom i odlaze tamo. No, naučnici sa Stanford Univerziteta i iz Monterey Bay Akvarijuma sad su otkrili da u ovoj zoni "buja" život.  Tamo su zatekli lignje, meduze, ribe dubokih voda, male fitoplanktone...pa je zona nazvana "kafić za ajkule".

"Velike bijele ajkule otkrile su nam da je ova zona izrazito važna i za stvari koje još uvijek ne shvaćamo. Ispričale su nam priču o 'srednjem okeanu', o tajnom svijetu o kojem tek trebamo učiti", izjavio je jedan od vodećih istraživača Salvador Jorgensen.

Ono što je nejasno jeste to da se ponašanje i način ronjenja ajkula razlikuje po spolu - mužjaci zaranjaju do "kafića" čak 140 puta, dok ženke rone samo do velikih dubina (danju), a noću ostaju bliže površini. Zanimljivo je i to što hvataju tople struje kako bi se "probile" kroz ledenu vodu, te su naučnici mislili da to rade jer love, ali je i dalje nejasno zašto mužjaci rone na jedan način, a ženke na drugi.

"Ili jedu nešto što ne znamo, ili je ovo povezano s parenjem", kazao je Jorgensen.

Dodao je kako je riječ o najvećoj migraciji životinja na Zemlji - i to vertikalnoj koja je povezana sa svjetlom. Ajkule u ovo područje dolaze u decembru i tu provode zimu i proljeće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije