Naučnici otkrili kako bi mogli naći vanzemaljce

Radiosarajevo.ba
Naučnici otkrili kako bi mogli naći vanzemaljce
FOTO: Screenshot / Detalj naučnog otkrića

Nešto što je na početku izgledalo kao mrlja na ekranu možda je jedno od najinteresantnijih otkrića koje nam može pomoći u pronalasku vanzemaljskog života u našem sunčevom sistemu.

Independent piše kako su naučnici otkrili da na mjesecu Jupitera imena Europa postoje izljevi vode (gejziri) tj. vodene pare. Europa je jedan od prvih kandidata za potragu za životom u našem sunčevom sistemu. Cassini misija je i na Saturnovom mjesecu, Enceladu, prije godinu dana zabilježila isti fenomen.

Iako su izljevi sami za sebe fascinantni, još je važnije što od njih možemo naučiti. "Pljuju" vodu koja otkriva šta je skriveno ispod mjesečeve debele kore, čemu je inače gotovo nemoguće pristupiti. Tamo se nalaze oceani koji su veći od oceana na Zemlji.

"Sad napokon možemo saznati što se zbiva u okeanima", kaže Xianzhe Jia, fizičar sa Sveučilišta Michigan.

"Kako bi uvjeti bili pogodni za život treba postojati balans hemijskih elemenata. Što su pogodniji uvjeti to su veće šanse da ćemo pronaći život", kaže Leigh Fletcher sa sveučilišta Leicester.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije