Naučnici objavili: Misteriozni radio signal dolazi iz obližnje galaksije

Radiosarajevo.ba
Naučnici objavili: Misteriozni radio signal dolazi iz obližnje galaksije
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Misteriozni radio signal dolazi iz obližnje galaksije, tvrde naučnici.

Ta galaksija iznenađujuće izgleda poput naše, objavili su astronomi, piše The Independent.

Oni bi zajedno mogli pomoći u rješavanju misterije brzih radio-eksplozija (neobjašnjivih, vrlo intenzivnih eksplozija) energije koje se šalju kroz svemir, a mogle bi biti posljedica bilo čega, od nepoznatih prirodnih pojava do izvanzemaljskog života, mišljenja su naučnici.

Astronomi već više od decenije love izvor brzih radio-eksplozija (fast radio bursts) ili FRB-a. Tokom tog vremena otkrili su stotine signala, iako su jako malo precizirali.

Pretraživanje nije nimalo lagano, jer traju samo milisekundu i mogu se stići s bilo kojeg mjesta na nebu.

Astronomi su do sada uspjeli pronaći precizne izvore četiri eksplozije. Sada su uspjeli locirati drugu, u obližnjoj galaksiji, od ukupno pet...

Međutim, oni su više uzbuđeni zbog prirode galaksije koja ih šalje. Čini se da je slična našoj, kažu oni. 

"Identificiranje galaksije za FRB je kritično da biste nam rekli o kakvim okruženjima žive FRB, te na taj način što zapravo mogu proizvoditi FRB", rekla je Sarah Burke-Spolaor, docentica za fiziku i astronomiju.

To otkriće daje dodatnu misteriju i pitanje odakle dolazi FRB.

Prva eksplozija nastala je iz sićušne galaksije sastavljene od metala i novoformiranih zvijezda, zbog čega su naučnici zaključili da su oni možda rezultat zvijezda koje su tamo pronađene - ali to se ne bi odnosilo na "novopronađenu" galaksiju. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije