NASA traži pomoć građana cijelog svijeta: Slikajte oblake i budite istraživač

Radiosarajevo.ba
NASA traži pomoć građana cijelog svijeta: Slikajte oblake i budite istraživač
Foto: Pixabay.com / Ilustracija
NASA traži od ljubitelja neba iz cijelog svijeta da im pomognu u provođenju novog programa, odnosno da s njima podijele fotografije oblaka putem posebne aplikacije.

Ovaj projekt, u saradnji s građanima, NASA sprovodi radi validacije podataka sakupljenih pomoću šest instrumenata koji posmatraju Zemlju putem različitih satelita. Instrumenti su dio projekta pod nazivom "Oblaci i svjetlosni energetski sistem Zemlje", koji za cilj ima pobolšanje razumijevanja uloge oblaka u globalnim klimatskim promjenama.

Oblake je, međutim, ponekad veoma teško identificirati s visine. Na primjer, tanke ciruse, najčešću vrstu visokih oblaka, teško je prepoznati u odnosu na snijeg, saopćila je NASA.

Zbog toga je sva satelitska posmatranja potrebno uporediti sa zapažanjima sa Zemlje.

Ukoliko želite da učestvujete u izazovu posmatranja oblaka, najlakši način da to uradite jeste da skinete aplikaciju GLOBE Observer, koja će vam korak po korak dati instrukcije kako da Nasi pošaljete svoje fotografije oblaka.

Ukoliko volite da posmatrate i analizirate promjene na nebu, ova aplikacija će dodatno unaprijediti vaše znanje iz astronomije.

Iz NASA-e kažu da su projekat posmatranja oblaka započeli sada, jer će oblaci na proljeće imati zanimljive aktivnosti. Promjena godišnjih doba može da bude olujna, a NASA želi dvostruko da provjeri podatke jednog od instrumenata, koji je poslala u svemir u novembru prošle godine.

Svi koji žele da njihove fotografije dođu do NASA-e, imaju vremena do 15. aprila za slanje maksimalno deset fotografija svakog dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije