Naša planeta ušla je u potpuno novu eru

Radiosarajevo.ba
Naša planeta ušla je u potpuno novu eru
Pixabay / Ilustracija
Analizirajući promjene koje je na planeti izazvao čovjek, geolozi su proglasili da je Zemlja iz holocena ušla u novu geološku eru.

Ovo su odlučili geolozi na međunarodnom kongresu u južnoafričkom Cape Townu, a također su dali i prijedlog imena za novu eru - antropocen.

Geolozi smatraju da bi se početak nove epohe trebao računati od 1950. godine, kad je u Zemljinu atmosferu ispuštena veća količina radioaktivnih elemenata zbog testiranja nuklearnog oružja, piše Guardian.

Zagađenjem životne sredine, neočekivano velikim rastom stanovništva, urbanizacijom, eksploatacijom prirodnih resursa i potrošnjom velikog dijela fosilnih goriva, čovjek je izvršio takve promjene na Zemlji da će se one osjećati tokom više miliona godina.

Novu teoriju iznijela je grupa naučnika, među kojima su klimatolog Will Steffen i atmosferski hemičar i dobitnik Nobelove nagrade za hemiju Paul Crutzen. Štete koje je uzrokovao čovjek dovest će, po njihovom mišljenju, do šestog masovnog uništenja u historiji Zemlje. To će izazvati nestanak miliona biljnih i životinjskih vrsta.

Naime, od početka industrijske ere u 19. stoljeću mnoge životinjske vrste već su nestale sa planete, među kojima su tigar sa Balija, zlatna krastača, veliki pingvin i kineski delfin.

Nova era, nazvana antropocen, od starogrčke riječi "anthropos", koja znači ljudsko biće, prva je koju je odredila neka živa vrsta. Naučnici rade na sakupljanju dokaza kako bi naziv novog razdoblja dobio službeni pečat naučne zajednice te se time okončala epoha holocena. Holocenska epoha je geološki period koji se proteže od prije 10 hiljada radiokarbonskih godina do danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije