NASA-in izazov zaludio ljude: Svi pokušavaju uspraviti metlu

Radiosarajevo.ba
NASA-in izazov zaludio ljude: Svi pokušavaju uspraviti metlu
Foto: Screenshot / NASA Broom Challenge

Sve je krenulo od toga kada je jedan korisnik Twittera napisao da je pronašao NASA-inu objavu u kojoj piše da metla može samostalno stajati. Izazov s hashtagom #BroomChallenge ubrzo se proširio društvenim mrežama i svi su primili metlu u ruke i odlučili isprobati.

„Ovo je stvarno prečudno. Kako ova metla stoji, trebam odgovor? Nisam vjerovala da je ovo moguće“, pisali su korisnici Twittera koji su odlučili okušati se u ovom izazovu.

Ali, objašnjenje je poprilično jednostavno, a u raspravu se uključila NASA i brojni stručnjaci.

„Osnove fizike vrijede svaki dan, a ne samo 10. februara“, napisali su iz NASA-e i dodali kako je ovo još jedan od primjera kako ljudi brzo vjeruju svakakvim informacijama na internetu bez da ih uopće provjere.

Dr. Becky Smethurst sa Univerziteta u Oxfordu rekla je za BBC kako je iznenađena da se ovako jednostavna stvar tako brzo proširila internetom.

Balansiranje metle nije tako impresivna stvar. Dobar je trik za zabave - metla je široka na dnu i ako je stavite pod pravi ugao, ona neće pasti“, rekla je i također naglasila kako je bitno provjeravati informacije koje vidimo na društvenim mrežama.

Ali, dodala je i da je ovaj izazov zabavan kako bi se pričalo o osnovama fizike i silama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije