"Zavukao" se ispod BiH: Naučnici tvrde da su našli izgubljeni kontinent

Radiosarajevo.ba
"Zavukao" se ispod BiH: Naučnici tvrde da su našli izgubljeni kontinent
Foto: Science Alert / Velika Adria

Ugledni časopis Science objavio je članak o kontinentu nastalom prije više od 100 miliona godina koji se prostirao današnjim prostorom od Alpa sve do Irana.

Naučnici su taj izgubljeni kontinent nazvali Velika Adria (Greater Adria) jer se, prije nego što je u velikim tektonskim pomicanjima potonuo, najvećim dijelom nalazio na prostoru današnje Južne Europe.

Pojednostavljeno, izgubljeni kontinent Velika Adria (ili Veliki Jadran) nalazi se duboko pod našim nogama, ispod Bosne i Hercegovine.

Velika Adria se, tvrde stručnjaci, formirala prije gotovo četvrt milijarde godina kada se odvojila od južnog superkontinenta, Gondwane, koji je tada na okupu držao današnju Afriku, Južnu Ameriku, Antarktiku, Australiju, Indijski potkontinent i Arapski poluotok.

Taj je prahistorijski kontinent obuhvatao područja današnjih tridesetak zemalja – od Španije do Irana – a većinom je bio pod vodom iz koje je stršalo niz golemih stijena, odnosno otoka.

Tvrdi to Douwe van Hinsbergen, voditelj katedre za paleogeografiju i globalnu tektoniku s Odjela za geologiju Univerziteta u Utrechtu u Nizozemskoj.

“Mediteranska regija jednostavno je geološki nered. Sve je zakrivljeno, razlomljeno i razbacano”, kazao je van Hinsbergen za časopis Science.

Velika Adria, po njegovu tumačenju, bila je dio afričke tektonske ploče da bi prije stotinu miliona godina počelo njeno “klizanje” i podvlačenje pod euroazijsku tektonsku ploču, odnosno pod današnju južnu Europu, prenosi net.hr.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije