Nakon seksa se osjećate loše: Evo kome se to događa i zašto?

Radiosarajevo.ba
Nakon seksa se osjećate loše: Evo kome se to događa i zašto?
Pixabay / Ilustracija
Postseksualna depresija je izraz koji se najčešće koristi da bi opisao stanje žene nakon seksualnog odnosa, a koji se temelji na negativnim emocijama kao što su tuga, razdražljivost i anksioznost.

U nedavno provedenom istraživanju na uzorku od 230 žena, rezultati su pokazali da se postseksualna depresija pojavila kod 46 posto ispitanica unazad par mjeseci i to u par navrata.

Ovi rezultati su se poklopili s rezultatima istraživanja iz 2011. godine kada je čak trećina žena osjećala postseksualnu depresiju čak i nakon zadovoljavajućeg odnosa.

Dio naučnika koji su se bavili ovim istraživanjem smatraju da ovakvi osjećaji imaju i evolucijsku funkciju.

Denise Knowles, seksualna terapeutkinja i savjetnik za veze izjavila je za Independent:

"Nije rijetko da se ljudi nakon seksualnog odnosa osjećaju tužno. Često nije ni povezano s nekakvim traumama ili zbog osjećaja žaljenja. Postseksualna depresija ne mora biti povezana s nečim zlokobnim."  

Objasnila je da u takvim trenucima dolazi do eksplozije hormona u tijelu, uključujući i povećanje endorfina, oksitocina i prolaktina. 

"Seks je jako intiman čin, a orgazam oslobađa mnogo hormona. Ti hormoni, kako naglo dolaze, naglo i opadaju u tijelu nakon seksa te ih može pratiti osjećaj tuge", dodala je.

Ali isto tako napominje da nije normalno da se ti osjećaji pojavljuju uvijek nakon seksa, i tom slučaju smatra da je u pitanju puno veći problem, najčešće vezan za sam odnos dvoje ljudi, prenosi 24sata.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije