Nakon 341 godinu dešifrirano pismo koje je đavo poslao časnoj sestri u snu

Radiosarajevo.ba
Nakon 341 godinu dešifrirano pismo koje je đavo poslao časnoj sestri u snu
Naučnici su uspjeli dešifrirati i tekst iz 17. stoljeća poznat i kao Đavolje pismo.

Riječ je o pismu kojeg je navodno, pod utjecajem đavola, napisala italijanska redovnica Maria Crocifissa della Concezione 1676. godine u samostanu na Siciliji.

Italijanski naučnici uspjeli su dešifrirati tekst pomoću algoritma koji su našli na takozvanom „dark webu“, piše IB Times.

Tog se jutra 11. augusta 1676. godine, priča se, u samostanu Palma di Montechiaro na Siciliji probudila lica umrljana tintom te kraj sebe pronašla pismo napisano svojim rukopisom na nerazumljivoj mješavini grčkog, ćiriličnog, arapskog i rusinskog pisma.

O tome šta je kraj sebe pronašla ispričala je ostalim sestrama u samostanu koje su zaključile kako je sestru Mariju u snu obuzeo đavo te je pod njegovom voljom napisala tekst koji nisu razumjele.

Mnogi su učenjaci i mistici stoljećima poslije pokušavali prevesti misteriozni tekst no to nikome nije uspjelo - sve do nedavno. Prošle sedmice, 361 godinu od nastanka, tim stručnjaka s Naučnog centra Ludum na Siciliji tvrdi kako su uspjeli otkriti značenje 15 redaka znakovite poruke. Dio su preveli koristeći deskriptivni kod s "tamne strane interneta".

Poruka sadrži sve - drogu, pedofiliju, prostituciju, ali i vrlo čudne i rijetke kodove,  rekao je Daniele Abate, direktor centra Ludum.

U pismu se spominju Bog, čovječanstvo i Sotona te njihov odnos, a sestra Maria, odnosno onaj koji ju je navodno opsjeo, hrabri Boga da napusti čovjeka i ostavi ga "u đavoljim kandžama".

"Bog misli da može osloboditi smrtnike. Sistem ne radi ni za nikoga već samo za sebe", stoji u pismu.

Moderni historičari smatraju da je sestra Maria bolovala od šizofrenije ili bipolarnog poremećaja, ali je istovremeno bila talentirani lingvist te vješto baratala jezicima i različitim pismima.

"Moja teorija je da je riječ o tačno određenoj abecedi kojoj je autorica sama redovnica Maria Crocifissa della Concezione. Stvorila ju je od njoj dobro poznatih simbola. Svaki od njih pomno je promišljen i strukturiran, neki se znakovi i simboli ponavljaju, kako namjerno tako i slučajno", rekao je Abate.

Navodno je redovnica primila još dvije đavolje poruke o kojima je obavijestila ostale sestre u samostanu no one nikada nisu zapisane niti je otkriven njihov sadržaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije