Crna Gora / Najzahtjevniji i najatraktivniji: Kanjon Nevidio raj za avanturiste

17. 07. 2017. u 12:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Kanjon Nevidio smješten je u podnožju južnog dijela Durmitora u Dobrom Dolu i neposrednoj blizini magistralnog puta Žabljak – Šavnik.

Svojom divljom ljepotom i misterioznošću plijeni pažnju mnogih, pa kao takav slovi za jedan od najtajanstvenijih i najneprohodnijih kanjona u Europi.

Lokalno stanovništvo ga zove još i “Neviđbog”, ime koje sasvim opravdano nosi zbog toga što je veći dio kanjona u vječitoj sjenci, jer rijeka Komarnica naprasno nestaje u neobično uklesani ulaz i nemoguće ju je vidjeti sve dok ne zakoračite u dubine Nevidija.

Kažu da je okolina ulaza jedna od najljepših u tom kraju, a toj ljepoti doprinose i lednička jezera, ali i selo Pošćenje koje je ujedno najstarije naselje na Durmitoru i bilo je centar srednjovjekovne župe Komarnice. 

Sve do sredine dvadesetog stoljeća ovaj kanjon je bio misterija za mnoge mještane i putnike namjernike.

Davne 1965. godine, nakon nekoliko pokušaja osvojili su ga planinari iz Nikšića i to sa vrlo oskudnom opremom, čime su konačno uspjeli da razbiju mit o njegovoj nesavladivosti. Od tada pa do danas, kroz ovaj kanjon svake godine prođe više od dvije hiljade domaćih i stranih turista, koji znatiželjni da otkriju njegove tajne uglavnom ostaju zapanjeni njegovom divljom ljepotom i neukrotivosti, piše Lolamagazin.

Dubina kanjona iznosi čak 400 metara, a dužina oko 4 km, dok su pojedini prolazi manji od jednog metra, pa se tako nebo skoro i ne vidi.

Uski i tamni prolazi, kaskade, vodopadi, klizave i oštre stijene, lavirinti i brzaci malo koga ostavljaju ravnodušnim, pa tako ukoliko niste odvažni da se upustite u otkrivanje tajni Nevidija, već nakon 500 metara se možete vratiti nazad.

Nakon toga, slijedi skok sa stijene visoke šest metara i tada počinje prava adrenalinska avantura, a povratak na početak je nemoguć, jedino što vam preostaje je da stisnete zube i nastavite svoj put kroz lavirinte ovog ćudljivog kanjona. 

Kako izgleda adrenalinska avantura kroz kanjon Nevidio najbolje će vam dočarati snimak u prilogu, nakon kojeg možete sami da procijenite da li ste dovoljno hrabri za otkrivanje svih tajni koje u sebi krije.

NEMA KOMENTARA