Najveći svjetski događaj: Kako su Nijemci izvijestili o Titovoj sahrani

J. M.
Najveći svjetski događaj: Kako su Nijemci izvijestili o Titovoj sahrani
Osmog maja 1980. godine sahranjen je jugoslovenski predsjednik Josip Broz Tito koji je preminuo četiri dana ranije. Bio je to događaj koji je okupio dotad neviđen broj vodećih svjetskih političara.

Oproštaj od Tita dobio je zapaženo mjesto i u svjetskim medijima. Prvi program njemačkog javnog servisa (ARD) posvetio je uvodnih sedam minuta, odnosno skoro polovinu emisije centralnih večernjih vijesti "Tagesschau", emisije koju prenose regionalne televizije poput N3.

Reporter s lica mjesta napomenuo je impozantnu listu svjetskih političara, predvođenu sovjetskim predsjednikom Leonidom Brežnjevom.

Voditelju njemačkih TV vijesti bilo je lakše nabrojati one koji nisu bili tog dana u Beogradu, a najzvučnija imena koja su nedostajala bili su predsjednici SAD-a Jimmy Carter, Francuske Valéry Giscard d'Estaing i Kube Fidel Castro.

Njemačku su predstavljale lideri obje tadašnje države – kancelar Helmut Schmidt, predsjednik Karl Carstens i minister vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscher ispred SR Njemačke, te Erich Honecker, državni i partijski šef DDR-a.

Oko 500.000 ljudi došlo je na ispraćaj "najvećeg sina jugoslovenskih naroda i narodnosti", a prijenos sahrane otišao je u 40 zemalja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije