Najukletija kuća Hrvatske: Kažu da sama bira vlasnike, kažu i da ih ubije

Radiosarajevo.ba
Najukletija kuća Hrvatske: Kažu da sama bira vlasnike, kažu i da ih ubije
Foto: Nel Pavletić /Pixsell / Ukleta kuća u Hrvatskoj

Kilometar i pol od Lovrana stoji kuća kao svjetionik na kamenom platou, a iznad nje je nekoliko stotina metara visoka kamena hrid. Mještani su godinama u strahu izbjegavali ruševnu kuću koja je nekada bila hotel. Vjeruju da kuću opsjedaju duše zlostavljanih logorašica. Mnogi ni ne žele pričati o njoj, a oni koji progovore kažu samo da je prokleta. U kući su se događale čudne stvari, a postoje i svjedočanstva ljudi koji su 'za dlaku' izbjegli tragediju.

Auto je klizio u provaliju, pa je u stijenu udario grom

Jedna od takvih priča je o uglednom opatijskom ugostitelju, koji se s ljubavnicom sklonio od kiše u ruševnu kuću. Odjednom se na katu začula galama, smijeh, lupanje čaša i tanjura, kao da je u tijeku raskalašena zabava. Iznenađeni par skamenio se! Unatoč pljusku pohitali su prema automobilu, upalili motor, ali kotači su se vrtjeli na mjestu. Auto je, kao u filmu, već polako klizio prema rubu duboke provalije. I kad su već pomislili da je kraj, u stijenu iznad kuće udario je grom, a istog trenutka automobil je jurnuo prema cesti.

Dobio je naredbu da se 'gubi iz kuće'

Riječki radiestezist Borivoj Bukva prije desetak godina se ohrabrio i otišao istraživati duhove u kući. Prizor ga je šokirao. U ruševini su bile pletene fotelje, stol i kolijevka te četiri tanjura na stolu. Pokušao je viskom doznati što se događalo u kući i dobio tri jasne naredbe da se gubi iz kuće. Poslušao je. Znao je da se s tim ne treba šaliti. Pogotovo zato što legenda kaže da je kuća u posljednjih sto godina ubila sve svoje vlasnike, ali i slučajne prolaznike koji su samo boravili u kući. Bukva je kazao kako će vlasnik kuće morati biti stranac, jer je i njezin prvi vlasnik bio stranac. Samo on moći će je urediti i koristi u ugostiteljske svrhe, kako je bilo i na početku.

Nekada je kuća bila prekrasan hotel. Dolazili su gosti iz cijele Austro-Ugarske. Jedne večeri 1923. kuća je planula, a navodno ju je zapalio sam vlasnik zbog osiguranja. Nakon nekog vremena kuću je kupila jedna obitelj i krenula u obnovu. Međutim, pijavica je digla krov i razbacala crjepove po selu.

Ni jedna druga kuća nije stradala. Vlasnik je zatim obolio i umro. Drugi vlasnik umro je od iznenadne bolesti, a sljedeći u prometnoj nesreći nekoliko mjeseci nakon što ju je počeo adaptirati. U kući je grom ubio češke turiste koji su ušli kako bi se sklonili od kiše. - Kuća je ta koja sama bira svoje vlasnike - objasnio je Bukva i dodao kako je imao osjećaj da ga netko gura s litice dok je bio tamo. Na dva unutrašnja zida kuće nacrtani su golemi križevi, kao da se netko tako želio zaštititi.

Tri žene mučene i ubijene

U kući su navodno obitavala tri duha. Tri žene mučene su i ubijene u kući, jedna za vrijeme Drugog svjetskog rata, a dvije poslije. Zbog toga su uz kuću tri raspela. Glavni organizator zločina bio je talijanski fašistički časnik Scrobognia, rođen u Rijeci. Bio je, među ostalim, zadužen i da dovodi mlade djevojke u stožer talijanske vojske u Opatiji. Fašisti su lovili djevojke i često cijela sela odvodili u logor, zbog suradnje s komunističkim bandama u šumi. Dio djevojaka završavao je u Opatiji, a one koje visoki časnici ne bi odabrali za svoju zabavu, Scrobognia je, navodno, odvodio u kuću na osami.

U kući je bilo još ubistava, samoubistava i neobjašnjivih smrti, ali ti duhovi se nisu zadržali. Mještanka je ispričala kako je muškarac prerezao supruzi grkljan 1912. godine zbog ljubomore. Zatim se skinuo gol i bacio sa stijene. Imali su četvero djece.

Kuća je ta koja sama bira svoje vlasnike. To mjesto treba ljubav. Dok netko dobrim djelima ne prekine zla što su se događala, prokletstvo će vladati, kaže legenda.

Sadašnji vlasnik doista je - stranac!

Današnji vlasnik, čiji je pokojni otac stradao u prometnoj nesreći nedugo nakon što je počeo popravljati kuću, uredio ju je u ugostiteljski objekt. To je i bila očeva želja. Ne vjeruje u priče o duhovima, a kuću je obnovio kakva je bila. Inače, on je porijeklom Mađar i Talijan, a otac mu je imao austrijsko državljanstvo.

"Ovdje smo već šest godina i ništa se čudno nije događalo. Upravo suprotno, gosti nam se rado vraćaju, puni su dojmova i kako vele, kod nas se osjećaju odlično", ispričala je suvlasnica hotela, piše Express.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije