Najtajanstveniji europski otok kojeg godišnje smije posjetiti samo 1.000 ljudi

Radiosarajevo.ba
Najtajanstveniji europski otok kojeg godišnje smije posjetiti samo 1.000 ljudi
Na ovaj otok godišnje smije doći tek 1.000 posjetilaca, tako da postoji lista za posjete. Već je i to dovoljno da otok bude poseban, a ono što ga čini tajanstvenim jest priča po kojoj su gusari ovdje sakrili svoje blago.

Mediteransko more krije maleni otok, idealan za skrivanje blaga, koje se tamo navodno i nalazi. Ipak, teško je vjerovati da ćete ga ikada moći iskopati.

Naime, otok Montecristo, kojeg je slavnim napravio veliki francuski pisac Alexandre Dumas u svom romanu “Grof Monte Cristo” iz 19. vijeka, čuva legendu o zakopanom blagu, kojeg je tamo skrio ni manje ni više, već Crvenobradi lično.

Samo 1.000 turista godišnje, ili bolje reći sretnika, ima dozvolu za posjetu ovom prirodnom raju.

Ne trebamo i govoriti kako postoji lista čekanja, tako da ako se sad upišete, računajte da ćete otok vidjeti tek za par godina.

Tačna lokacija i sadržaj skrivenog blaga i dalje su misterij, a glasine o otoku kao mjestu na kojem se skriva plijen započele su još prije par stotina godina, kad je samostan na otoku počeo sticati veliko bogatstvo.

Ipak, gledajući danas to i nije čudno, jer je prva kapelica na otoku izgrađena još u sedmom vijeku, a kasnije su za luksuz bile zaslužne donacije bogatih porodica.

Ipak, neki vjeruju kako je Crvenobradi u svojim pljačkaškim pohodima u 16. vijeku sve ukradene dragocjenosti sakrio upravo ovdje.

U svakom slučaju, otok će zasigurno još dugo biti mjesto legendi, a ako vam se čita o blagu, pročitajte doživljaje grofa Monte Crista u već spomenutom remek djelu svjetske književnosti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije