Najstrožiji zatvori u kojima su smješteni ubice, pedofili i kanibali

Radiosarajevo.ba
Najstrožiji zatvori u kojima su smješteni ubice, pedofili i kanibali

Najgori ruski serijski ubojica Mikhail Popkov, osuđen je na doživotnu kaznu za brutalna ubistva i silovanja čak 78 žena, a ostatak svog života provest će u strogom zatvoru.

Najvjerovatnije je da će biti zatvoren u jednom od najstrožih i najbrutalnijih ruskih zatvora Polarna sova koji se nalazi nedaleko od ruskog sela Kharp.

Polarna sova

Radi se o mjestu daleko na sjeveru Sibira gotovo na samoj obali Karskog mora koje je toliko hladno da je smrznuto čak devet mjeseci godišnje. Pet mjeseci u godini (od oktobra do februara) temperature su -40, a ostatak vremena varira od -30 do 10 stepeni Celzijusa.

Zatvor je utemeljen 60-ih dovođenjem logoraša koji su gradili željezničku prugu, a 1981., kad su dovedeni prvi kriminalci, smatra se godinom osnivanja zatvora. Danas se u njemu zadržavaju posebno opasni zatvorenici osuđeni na doživotne kazne.

Do zatvora je dijelom godine moguće doći vlakom, za što će vam od Moskve trebati dva dana, ali većinom je dostupan samo helikopterom, piše mk.ru.

Trenutno se u njemu nalazi 330 zatvorenika, a nikad u historiji ni jedan nije uspio pobjeći odavde. Kad bi se uspjeli probiti iz samog zatvora, dočekalo bi ih pješačenje kroz 50 kilometara ledene tundre.

Zatvor se sastoji od četiri zgrade na dva sprata, a okružen je bodljikavom žicom, betonskom ogradom zaštićenim strujnim naponom i tornjevima na kojima stražare snajperisti. Ćelije su opremljene samo najnužnijim, imaju stol, krevet i ormarić. Zatvorenici pravo na posjete i telefonske razgovore dobijaju tek nakon 10 godina provedenih u zatvoru.

U ćelije su smješteni po dvojica, a za vrijeme šetnje u malenom dvorištu zabranjeno im je međusobno komunicirati. Za vrijeme posjeta ljekaru moraju biti u metalnim kavezima, iako do sad nije zabilježen ni jedan pokušaj napada.

Crni delfin

Slična je situacija i u zatvoru poznatom pod imenom Crni delfin u kojem su također smješteni najteži zločinci: kanibali, pedofili, serijski ubice i teroristi. Trenutno u njemu boravi 700 zatvorenika. 

Oni su zatvoreni u samice koje imaju čak troja željezna vrata, a dnevno imaju pravo na 90 minuta šetnje u velikom kavezu za vježbu. Nadziru se 24 sata na dan, a nije im dopušteno sjediti niti ležati od jutarnjeg buđenja, pa sve do vremena kad moraju na spavanje što je ukupni 16 sati. Hrane ih supom četiri puta na dan, a jedina veza s vanjskim svijetom su im knjige, novine i radio.

Kad ih dovode u zatvor, stavljaju im poveze na oči kako ne bi mogli planirati bijeg, a isto se radi svaki put kad ih premještaju iz zgrade u zgradu. Kad ih premještaju unutar kompleksa, zatvorenici moraju hodati presavijeni u pojasu s rukama zavezanim iza leđa kako bi čuvari imali maksimalnu kontrolu nad njima.

Zatvor se nalazi nedaleko od granice s Kazahstanom, nešto manje od 1.500 kilometara udaljen od Moskve, prenosi Index.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije