Južna Amerika / Najstarija žena: Bolivijka Julija proslavila 118. rođendan

27. 10. 2018. u 16:14:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

U zemlji u kojoj je očekivana životna dob 71 godina, Julija Flores je izuzetak od pravila. Najstarija žena u Boliviji, a vjerovatno i na svijetu, u petak je proslavila 118. rođendan. Tu vijest su objavile su vlasti te južnoameričke države.

Julija Flores  rođena je 1900. godine u kečuanskoj porodici u regionu Potosi na jugu zemlje. Poznata je kao Mama Julija. Rođendan je proslavila s članovima porodice i prijateljima, a došli su joj čestitati i predstavnici lokalnih vlasti iz Sakabe, gdje sada živi na jugu Bolivije, piše CDM,

Kada bi njena dob bila službeno priznata, što nije, ona bi trenutno bila najstarija osoba na svijetu i treća svih vremena.

Odjevena u tradicionalnu kečuansku odjeću, s bijelim sombrerom, Flores je na svojoj zabavi zasvirala "charango" – vrstu laute s Anda i "navalila" na rođendansku tortu.

Bolivijski Andi već su upoznali stogodišnjake, a jedan od njih, Carmelo Flores, koji nije u rodu s Mamom Hulijom imao je 123 godine kad je umro, ali mu dob nije službeno priznata. Da jeste, bio bi najstarija ikad živa osoba.

Najstarija službeno zabilježena osoba bila je Francuskinja Jeanne Calment. Ona je umrla 1997. godine sa 122 godine i 164 dana.

NEMA KOMENTARA