Najsjevernija svjetska džamija: Nurd Kamal s kvadratnim minaretom u Sibiru

Radiosarajevo.ba
Najsjevernija svjetska džamija: Nurd Kamal s kvadratnim minaretom u Sibiru
/ Foto: avia-mir.ru
U Guinnessovoj knjizi rekorda kao najsjevernija džamija na svijetu uvrštena je Nurd Kamal u Noriljsku, na poluotoku Tajmir, sjeveru sibirskog Krasnojarskog kraja.

Građevina je podignuta prema jedinstvenom projektu arhitekte Eugena Solniškina. Zbog specifičnih klimatskih uvjeta koji vladaju na krajnjem sjeveru Rusije razlikuje se od tradicionalne arhitekture džamija.

Tako 30 metara visoka kula minareta, koja obično ima kružne temelje, u Noriljsku ima kvadratni oblik. Pri takvoj gradnji, naime, zidovi se manje zamrzavaju i bolje odolijevaju naletima vjetra.

Džamija ima dvije etaže pri čemu se donja koristi kao medresa. Džamija Nurd Kamal podignuta je sredstvima poduzetnika tatarskog porijekla Mithada Bikmejeva, koji je rođen u Noriljsku. Njemu džamija duguje i svoje neobično ime Nurd Kamal - u čast oca mecene Nuritdina i njegove majke Gajnikamal.

Gradnja džamije počela je 1993. godine, a kada je pet godina kasnije – 19. septembra 1998. – organizirana ceremonija svečanog otvaranja, Noriljsk je bio na nogama. Prostor oko Nurd Kamala bio je prepun vjernika i znatiželjnika, iz Moskve je došla visoka državna delegacija, a molitvu je predvodio Talgat Tadzhuddin, tadašnji vrhovni muftija Rusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije