Najposvećeniji svećenik svijeta: Alpinistički put do crkve prelazi bez opreme

Radiosarajevo.ba
Najposvećeniji svećenik svijeta: Alpinistički put do crkve prelazi bez opreme
U zabačenim planinama Gheralte u Etiopiji jedan svećenik Koptske crkve svakog dana počinje svoje nevjerovatno putovanje.

Crkva Abuna Yemata nalazi se u stijenama planine Gheralta.

"Ne plašim se penjati do crkve, penjem se svakog dana. Jako je naporno, ali podnošljivo. Probudim se svakog dana rano ujutro. Radim u kući do šest sati, kada je vrijeme da jedem. Kada napustim kuću sretan sam što se krećem prema crkvi.

Sretan sam kada čitam knjigu čitav dan. Zbog toga što je jako mirno ovdje i nemam s kim da pričam, onda komuniciram s Bogom i otkrivam mu svoje tajne. Zbog toga sam sretan i spokojan. Vaš um putuje tamo gdje vi želite. Ako ste pročitali svetu knjigu i otkrili tajne, onda ćete biti spokojni.

Do sada niko nije poginuo na putu do crkve. To je zbog toga što vas čuvaju sveci, njih devet. Sveci koji žive u ovim planinama su ih sačuvali", kaže svećenik.

Put koji svećenik prelazi svakog dana traje dva sata. Većinu vremena koje provede na planini posveti izučavanju starih knjiga. Uspon sadržava i jednu vertikalnu stijenu za koju bi obično bila potrebna alpinistička oprema, ali tradicija nalaže da se penje bez opreme. Svećenici koji su stoljećima vodili crkvu, ukupani su tu. Nijedan od njih nije umro penjući se do crkve. Svakog dana u šest sati svećenik zaključa crkvu i krene nazad prema selu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije