Najmisteriozniji otok: Zbog legende o gusarskom blagu opsjedaju ga 200 godina

Radiosarajevo.ba
Najmisteriozniji otok: Zbog legende o gusarskom blagu opsjedaju ga 200 godina
Foto: Scuba News / Oak Island

Nedaleko od južne obale Nove Škotske u Kanadi nalazi se otočić veličine 57 hektara kojim su opsjednuti mnogi tragači za blagom.

Postoje brojne teorije da taj mali otok skriva misteriozne artefakte i skriveno blago, a tragači se uglavnom orijentiraju na dio otoka pod nazivom Money Pit, formaciju stijena Nolanov krž i plažu kod Smithove špilje.

Priča počinje još 1795. kad je tinejdžer Daniel McGinnis ugledao neobična svjetla na otoku. Istražujući svjetla naišao je na čistinu u šumi u čijem je središtu bila duboka rupa, a uz nju neka vrsta krana. Ubrzo se vratio s dvojicom prijatelja Johom Smithom i Anthonyjem Vaughnom s kojima je počeo kopati slijedeći legendu o gusarskom blagu skrivenom na otoku.

Samo metar ispod površine tla naišli su na kamenu ploču. Maknuli su je i kopali dalje, a svaka tri metra naišli su na drvenu ploču što ih je potaklo u daljnjem istraživanju. Nakon desetak metara ipak su odustali i vratili se kući praznih ruku.

Osam godina kasnije njihovu potragu nastavila je grupa pod nazivom Onslow Companiy. I oni su svakih tri metra nailazili na drvenu prepreku, a na dubini od 27 metara pronašli su kamen prekriven neobičnim simbolima, no i oni su ubrzo odustali od daljnje potrage.

Uslijedilo je još neuspješnih pokušaja koji su se nastavili sve do 60-ih godina prošlog stoljeća. Do 1967. rupa je iskopana do dubine od 72 metra. U nju su spustili kameru koja je navodno snimila ljudske kosti, drvene sanduke i alat, no zbog loše kvalitete snimke to otkriće nikada nije potvrđeno, prenosi Index.

Najnoviji lovci na blago su braća Rick i Marty Lagina iz Michigana o čijoj se potrazi od 2014. godine snima reality show pod nazivom "Prokletstvo Oak Islanda" koje se bavi historijskim potragama za blagom i korištenjem moderne tehnologije u daljnjem iskapanju.

 

Teorije o tome što je skriveno na otoku su raznolike. Neki smatraju da rupa nije ništa osim prirodnog fenomena, dok su drugi uvjereni da krije blago koje je sakrio slavni pirat kapetan Kidd. Druge teorije govore o nestalim draguljima Marije Antonaette, Shakespeareovim rukopisima i masonskim artefaktima.

Dok se navodno blago ne otkrije, Oak Island ostat će jedno od najmisterioznijih mjesta na svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije