Najljepše uvale i plaže Albanije: Tirkizno more i sitni pijesak

Radiosarajevo.ba
Najljepše uvale i plaže Albanije: Tirkizno more i sitni pijesak
Foto: Pixabay / Ilustracija

Albanija tek u nekoliko posljednjih godina pokušava da približi svijetu svoja ljetovališta. Prelijepo, čisto more i još ljepše plaže veoma olakšavaju putnicima da se odluče za ljetovanje baš u Albaniji.

Namjeravate ljetovati u Albaniji? Ovih pet stvari morate znati

Za vas smo izdvojili nekoliko mjesta koje možete da obiđete ako se odlučite da ljetujete u Albaniji, piše B92.

Sve što trebate znati o ljetovanju ove godine: Uporedite cijene

Drimades je možda i najljepša plaža u cijeloj Albaniji. Maleni zaliv u blizini sela Dermi. Stijene na ovoj plaži razdvajuju dio sa kamenčićima od dijela gdje je pijesak. Čak ni u sezoni nema previše gužve, što ovu plaža je idealna za cjelodnevno uživanje.

Dermi je jedno od najpoznatijih ljetovališta u Albaniji. Plaža je jedna od najdužih, pa čak i kada je gužva uvijek se nađe mjesta za još neki peškir da se spusti na kamenčiće.

Plaža Livadi u mjestu Himara, okružena maslinicima i tirkiznim morem je često izletište za sve on koji ljetuju u blizini. Ova plaža je poznata po čistom plavom moru. Na plaži postoje restorani i kafići, što olakšava cjelodnevni boravak ovdje.

Najduža plaža u Jonskom moru jeste Borsh. Pješčana plaža se prostire na sedam kilometara gotovo netaknute obale. Okružena je maslinovim drvećem i obroncima planina. Uprkos svojoj ljepoti, Borš nikada nije pretrpana turistima iako do nje možete doći kolima, autobusom, pa čak i taksijem iz Himare ili Sarande.

Valona je treći najveći grad u Albaniji i veoma je popularan i među našim turistima. Posjeduje nekoliko prelijepih plaža poput Radime, Orikuma, Pulebarda ili Narta. Za koju god da se odlučite, napravit ćete pravi izbor.

Ksamil također posjeduje nekoliko prelijepih plaža, te nikada nije problem pronaći idealno mjesto u pijesku. Kako je ovaj "jonski biser" u Evropi, najbolje je u Ksamil doći u junu ili septembru. Možete brodićem obići i obližnja ostrvca i uživati na plaži okruženi prostranim tirkiznim morem.

Gjipe je sakrivena iza brda, pa je ova plaža savršena za sve one koji žele da u miru i uz šum talasa uživaju. Od najbližeg puta je potrebno pješačiti oko pola sata, ali kada stanete na pijesak i ugledate vodeno prostranstvo, shvatite da se svaki korak isplati.

Za svega 15 minuta vožnje od Valone stižete do Narte. To je prelijepa pjeskovita laguna čiste vode idealna za porodice. U blizini se nalazi malo ostrvo Zvernec na kojem je usred šume skriven pravoslavni manastir iz 18. vijeka. Do ostrvca se može doći jedino drvenim mostom, piše The cultur trip.

U blizini Valone se nalazi i prelijepa uvala Grama. Ova prelijepa plaža je popularna kao cjelodnevni izlet iz velikog grada. Turisti najčešće dolaze brodom, ali ukoliko ste ljubitelj planinarenja, postoji i staza kojom možete pristupiti ovoj plaži.

Ako se odlučite da dođete do ove skrivene plaže obezbijedite sebi hranu i vodu, jer je Grama potpuno izolovana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije