Najljepša imena za djevojčice inspirirana balkanskim rijekama

Radiosarajevo.ba
Najljepša imena za djevojčice inspirirana balkanskim rijekama

Priroda je vječna inspiracija, a rijeke koje teku balkanskim poluostrvom ove predjele čine nestvarnim i prosto vas vuku da po toj ljepoti svojoj djevojčici date ime. 

Ovo su neke od njih:

Sava – nastaje spajanjem Save Dolinke i Save Bohinjke u sjevernozapadnoj Sloveniji. Sava je sa svojih 990km jedna od najdužih rijeka u Evropi.

Drina – nastaje spajanjem rijeka Tare i Pive. Najveća je pritoka rijeke Save, najljepši i najduži kanjon je od Žepe do Klotijevca. Usvojena kćerka slavnog holivudskog glumca Roberta De Nira dobila je ime po ovoj rijeci, inspirirana romanom Na Drini ćuprija našeg Nobelovca Ive Andrića.

Nera – rijeka u oblasti banata, lijeva pritoka Dunava.

Zlatica – ili na mađarskom, Aranka, je rijeka u Banatu, lijeva je pritoka Tise.

Drenica - njen tok je u potpunosti unutar Kosova i Metohije, i po njoj čitava oblast nosi naziv Drenica.

Klina – rijeka u južnoj Srbiji koja izvire na Suvoj planini, a svoj tok završava kao lijeva pritoka Bijelog Drima.

Raška – lijeva pritoka Ibra u Raškoj oblasti u Srbiji. Izvire, južno od manastira Sopoćani, jakim vrelom iz male pećine.

Marica – najduža rijeka u unutrašnjosti Balkanskog poluostrva. Nama najpoznatija jer se na njoj odigrala Marička bitka.

Janja – rijeka puna ribe, lijeva pritoka Drine.

Bojana – nalazi se na granici Crne Gore i Albanije. Otiče iz Skadarskog jezera i uliva se u Jadransko more.

Korana – otiče iz Plitvičkih jezera, a u Slunju na utoku Slunjčice u Koranu nastali su vodopadi Rastoke. Uliva se u Kupu.

Sana – rijeka u Bosni i Hercegovini. Izvire u opštini Mrkonjić Grad, a uliva se u Unu. Legenda kaže da su joj ime dali još stari Latini zbog njenog ljekovitog dejstva i čistoće (lat. sano, sanare = liječiti).

Tara – rijeka u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini (Republika Srpska). Nastaje od dvije rječice Opasanice i Veruše ispod planine Komovi. Poznata je kao “Suza Evrope” jer u čitavom toku voda iz reke se može slobodno da se pije. Kanjon rijeke Tare je dubok 1.333 m što ga čini najdubljim u Evropi, a drugim u svijetu, poslije kanjona rijeke Kolorado. Veći dio rijeke Tare (uključujući njen kanjon) je pod UNESCO-vom zaštitom kao dio Nacionalnog parka Durmitor.

Una – izvire u Lici i desna je pritoka Save. Ime rijeke nastalo je od latinske riječi una što znači jedina, piše Tuzlanski.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije