Najkraći let na svijetu traje malo više od minute

Radiosarajevo.ba
Najkraći let na svijetu traje malo više od minute
Foto: Twitter / RyanAir

Let od Vestreje do Papa Vestreja u Škotskoj, između ostrva Orkni, koji organizuje Loganeir, je nakraći mogući let koji traje nešto više od minute, a u nekim prilikama i 53 sekunde, a liniju najčešće koriste profesori, policajci, bankari i đaci, ali i turisti po potrebi, navodi CNN koji objavio listu najkraćih letova.

U maju je pokrenuta jedna od najkraćih avionskih linija na svetu, na ruti od karipskog ostrva Aruba do Punte Fiho u Venecueli.

Let traje 15 minuta, navodi CNN. Deset minuta traje let od Svetog Martina do Angvile koji organizuje aviokompanija Anguila eir servis.

To je najkraći međunarodni komercijalni let. Pet minuta duže traje let od Svetog Martina do St. Bartsa.

Petnaestominutni let od Arube do Punta Fihe organizovan je dva puta sedmično, a pokrenula ga je Aruba eirlajns u saradnji s vladom Venecuele. Tom linijom su poboljšani odnosi između Kariba i Venecuele iako su veze i dalje ograničene. Cena karte je 215 dolara.

Ruta između dva indonezijska sela Kegate i Apovoa je duga samo dva kilometara, ali je aviolinija između njih potrebna jer ih deli duboka šumska dolina, piše Danas.rs.

Reč je o vrlo izolovanom delu Indonezije koji okružuju planine. Putnike prevozi letelica s jednim motorom Pilatus PC-6 Turbo Porter koja ima 10 sedišta. Ipak, ovo nije redovna linija, ali s obzirom na to da se prevoz putnika plaća, svrstana je u najkraće na svetu.

Kada je riječ o međukontinentalnim linijama, među najkraćima je ona između Tandžersa u Marokou i Gibraltara, Velika Britanija, 69 kilometara. Linijom upravlja Rojal eir Marok.

Najkraća linija između dva glavna grada je od Kinšase (Demokratska Republika Kongo) do Brazavila (Republika Kongo). Udaljenost je 26 kilometra, a drži je Etiopijan eirlajns. Ovi glavni gradovi razdvojeni su zamućenim vodama reke Kongo.

Ruta od aerodroma Barnstepl Munisipal do aerodroma Nantuket Memorijal u Masačusetsu duga je 49,07 kilometara i najkraća je u Severnoj Americi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije