Najizdržljivija ptica selica: Bez stajanja leti od Novog Zelanda do Kine

Radiosarajevo.ba
Najizdržljivija ptica selica: Bez stajanja leti od Novog Zelanda do Kine

Riđa muljača (Limosa lapponica) velika je barska ptica iz porodice sprudnika i šljuki, čiji prvi dio latinskog naziva “Limosa” dolazi od riječi „limus“ što znači “blato”, zbog toga što se insektima, ljuskarima i vodenim biljkama hrani zabijanjem kljuna u mulj; drugi dio njenog imena odnosi se na Laponiju, golemu oblast na samom sjeveru Skandinavije, odnosno Norveške, Švedske, Finske i europskog dijela Rusije, koju naseljavaju Laponci.

ridja-muljaca-jato1.jpg - undefined

Jato riđih muljača u Australiji     Foto: Wikipedia

Gnijezdi na arktičkim obalama i u azijskim tundrama, iako tokom godine migrira vrlo daleko, čak do Novog Zelanda i Australije. U stvari, riđa muljača je svojevrsno čudo prirode i rekorder životinjskog svijeta, piše Telegraf.

Primerci ove ptice koji su sretnim slučajem bili obilježeni i satelitskim putem praćeni od naučnika, 2007. godine izveli su podvig vrijedan divljenja, podvig nezabilježen do tada i nakon toga: letjeli su bez prestanka i odmora od Novog Zelanda do kineskih obala Žutog mora, kod Korejskog poluostrva.

Razdaljina koju su riđe muljače, satelitski praćene, za devet dana leta 2007. godine preletjele bez odmora i predaha. U pitanju je 11.026 kilometara, što je četvrtina obima zemaljske kugle.

razdaljina-ridje-muljace-830.jpg - undefined

Radzaljina koju preleti riđa muljača      Foto: Google Maps

“Razdaljina između ove dvije lokacije je 9.575 kilometara, ali je put koji su ptice prešle zapravo bio 11.026 kilometara. To je bio najduži poznati let ptica bez stajanja. Let je trajao oko devet dana“, kaže dr Clive Minton iz Australoazijske grupe za ispitivanje barskih ptica.

Jedna od tih riđih muljača kodnog imena “E7”, nakon toga letjela je od Kine do Aljaske, gdje je ostala tokom sezone parenja. Potom je 29. augusta 2007. napustila to stanište i vratila se do rijeke Pjako na Novom Zelandu, čime je postavila novi rekord u preletjenim kilometrima bez odmora, predaha i sletanja: 11.680.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije