Među najgorim zemljama za zaposlene roditelje su SAD i Irska

Radiosarajevo.ba
Među najgorim zemljama za zaposlene roditelje su SAD i Irska
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Na portalu Expert Market objavljena je lista svjetskih zemalja na kojoj se ocjenjivao život zaposlenih roditelja, a uključuje podatke za 37 zemalja svijeta.

Istraživanje je pokazalo u kojoj je zemlji život roditelja najlakši, odnosno najteži, a da bi to otkrili, stručnjaci su se fokusirali na četiri važna pitanja: kakva je ravnoteža između posla i porodičnog života, koliko u prosjeku ljudi u pojedinim zemljama rade, koliko imaju dana plaćenog godišnjeg odmora te koliki je porodiljni dopust za novopečene majke u pojedinim zemljama, a koliki dopust smiju uzeti i očevi.

Na temelju tih podataka složena je i lista prema kojoj je u Europi najbolje živjeti u Finskoj i Estoniji, a najgore je roditeljima u Irskoj te Švicarskoj.
evropske_zemlje_roditelji_infografika_expertmarket.JPG - undefined

Expert Market

Finska i Estonija zemlje su u kojima se osjeti najbolja ravnoteža između privatnog i poslovnog života, najviše zahvaljujući odličnom plaćenom porodiljskom. U obje zemlje majke imaju pravo na 85 sedmica plaćenog porodiljnog dopusta.

Iza Finske i Estonije na listi najboljih u Europi našle su se Austrija, Francuska i Njemačka, a lista najgorih otkrila je tek dvije zemlje Europe - Irsku, koja je na osmom mjestu najgorih u svijetu, te Švicarsku na 10. mjestu. Na začelju svjetskih zemalja našle su još Kanada, Kostarika, Čile, Meksiko, Turska, Novi Zeland, a najgorom od najgorih proglašene su Sjedinjene Američke Države.

svjetske_zemlje_roditeljstvo_expertmarket.JPG - undefined

Expert Market

Nažalost, u istraživanje nisu uključene zemlje Balkana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije