Najbolja učiteljica: Radi s problematičnim tinejdžerima u izoliranom selu

Radiosarajevo.ba
Najbolja učiteljica: Radi s problematičnim tinejdžerima u izoliranom selu
Žena koja radi kao podrška problematičnim tinejdžerima u izoliranoj inuitskoj zajednici u kanadskom Arktiku u nedjelju je proglašena najboljom učiteljicom na svijetu.

Maggie MacDonnell je na ceremoniji u Dubaiju dodijeljena nagrada milion dolara vrijedna Svjetska nagrada za učitelje za 2017. godinu. MacDonnell je nagrađena zbog svojih inicijativa za borbu protiv depresije, tinejdžerskih trudnoća i visokog postotka zloupotrebe droga u Salluitu, selu koje je dom druge najsjevernije inuitske zajednice u Quebecu, stoji na internetskoj stranici nagrade.

Do Salluita se može stići samo avionima, a temperature po zimi tamo padaju i do minus 25 stepeni Celzija.

"Mislim da mi kao učiteljici u malenoj arktičkoj zajednici dan nikad ne završava. Školska vrata mogu se zatvoriti, no odnos s učenicima se nastavlja jer dijelimo istu zajednicu", rekla je nagrađena učiteljica.

Nagradu od milijun dolara uručuje zaklada Varkey sa sjedištem u Londonu pod pokroviteljstvom čelnika Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Mohammedom bin Rashid al-Maktoumom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije