Na aukciji će biti prodat 'Rolex' koji je nosio James Bond

Radiosarajevo.ba
Na aukciji će biti prodat 'Rolex' koji je nosio James Bond
Foto: EPA-EFE / Sean Connery

Sat Rolex inispirisan filmom James Bond bit će danas prodat na aukciji, piše CNN.

Ovaj model Rolexa je vrlo rijedak. Proslavio ga je Sean Connery kada je prvi put glumio najpoznatijeg agenta na svijetu - u filmu Dr. No.

Sat nema laser kojim se mogu presijecati predmeti, detonator ili neku drugu funkciju, ali zato mnogo vrijedi. Procijenjen je do 280.000 dolara ili više od 490.000 maraka.

Kolekcionari satova pretpostavljaju da je proizvodnja ovog Rolexa počela 1958. godine. Četiri godine kasnije, Connery ga je nosio u filmu. Sat je nazvan James Bond Submariner.

U prodaji će posredovati britanska aukcijska kuća Sotheby's. Istakli su da je boja zubčanika sata izblijedila, ali da su svjetlosne oznake netaknute. Tvrde da na njemu nema ogrebotina. I bez filma, sat bi bio iznimno vrijedan, naglasili su iz Sotheby'sa. Opisali su ga kao iznimno vrijednim predmetom.

Ian Fleming, koji je autor romana o James Bondu je nosio Rolex. Konkretno model Explorer.

CNN je podsjetio i da su drugi glumci koji su otjelotvorili James Bonda - Roger Moore, Timothy Dalton i George Lazenby su također nosili Rolexove satove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije