Muzej vodke na proljeće će biti otvoren u Varšavi

Radiosarajevo.ba
Muzej vodke na proljeće će biti otvoren u Varšavi
Otvorenje Muzeja poljske vodke planirano je tokom 2017., no najnovije informacije kažu da će to biti u proljeće 2018. godine

Muzej je smješten u četvrti Praga u kojoj se nekada nalazila destilerija Koneser.

Četvrt je puna trgovina, kafe barova, galerija i apartmana za najam. Ubudućem će se muzejskom bistrou posluživati mjesni specijaliteti, najavili su iz uprave muzeja. 

Posjetitelji će u prostorima muzeja moći vidjeti na koji način destilacijom raži, pšenice ili krompira nastaje ovo žestoko alkoholno piće. 

Porijeklo votke ishodište je velikih razmirica i rasprava između Rusa i Poljaka jer oba naroda tvrde da ga vuče upravo iz njihove države.

Naziv "vodka" potječe od ruske riječi za vodu, ali poljska riječ "wodka" vuče porijeklo iz poljskog izraza za vodu. Smatra se da to upućuje na alhemijsku zamisao prema kojoj su žestoka alkoholna pića voda života.

"Vodka" je poljsko nacionalno piće, a dokazi o upotrebi poljske riječi "wodka" mogu se pratiti sve do 14. stoljeća. 

Prva pisana bilješka o žestokom alkoholnom piću rađenom od žitarica potječe iz 1405. godine, a te su rane votke, obično pomiješane s travama, začinima ili drugim aromatičnim sredstvima, korištene i kao lijekovi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije