Mount Everest: Uklonjeno 11 tona smeća i nekoliko tijela mrtvih planinara

Tanjug
Mount Everest: Uklonjeno 11 tona smeća i nekoliko tijela mrtvih planinara
Wikipedia / Mont Everest/Arhiva

Ekspedicija nepalske vlade sa Mount Everesta pokupila je četiri tijela sa najvišeg vrha na svijetu i uklonila skoro 11 tona smeća.

Penjači su se vratili sa 8.850 metara visoke planine rekavši da su staze pune otpada, korištenih boca s kiseonikom, poderanih šatora, konzervi i plastičnih vrećica. Dio smeća odnesen je u Katmandu na reciklažu.

Zvaničnici su naveli da je ovo bila uspješna misija, ali su dodali da se još smeća mora pokupiti, jer je dio prekriven snijegom. Takođee, nisu mogli procijeniti koliko tačno otpada ima na planini. Većina je bila u kampovima 2 i 3, gdje se penjači odmaraju kada idu prema vrhu.

"Tim za čišćenje pokupio je pet tona smeća u aprilu i maju sa različitih lokacija iznad baznog kampa i još šest tona na područjima ispod", rekao je direktor Odjela za turizam.

"Nažalost, dio smeća u kesama nije se mogao ponijeti zbog lošeg vremena", naveo je on.

Četiri tijela bila su otkrivena zbog topljenja snijega i odnesena u bazni kamp, odakle su prebačena u bolnicu u Katmandu na identifikaciju.

Na neplaskoj strani planine u maju je preminulo devet planinara, dok su dvojica nestala na tibetanskoj strani, što je najsmrtnosnija penjačka zona od 2015. godine.

Penjači su naveli da je na planini gužva te da moraju čekati u "zoni smrti", koja se nalazi ispod vrha, gdje nedostatak kiseonika može biti fatalan.

Više od 300 planinara je preminulo na Mount Everestu od kako je prvi put osvojen vrh 1953. godine. Nije jasno koliko još tijela je na planini, jer ne postoje zvanični podaci. Stotine penjača i njihovih vodiča provode sedmice na Everestu svakog proljeća.

Inače, Nepal je ove godine izdao 381 dozvolu za penjanje, a svaka košta 11.000 dolara, što je važan izvor prihoda za ovu zemlju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije