Mlijeko žohara novi je hit među pobornicima zdrave prehrane

Radiosarajevo.ba
Mlijeko žohara novi je hit među pobornicima zdrave prehrane

Osim kravljeg, sojinog ili bademovog, novi hit među pobornicima zdrave prehrane je i mlijeko žohara, piše Index.hr.

Da, dobro ste pročitali, mlijeko od tih malih napasti na šest nogu.

Mlijeko je izvedeno iz takozvanih žoharskih kristala, dijela insekta koji se nalazi u njegovom crijevu, a potrebno je čak hiljadu žohara da bi se proizvelo svega sto grama mlijeka.

Istraživač iz Instituta za biologiju i regenerativnu medicinu matičnih stanica u Indiji tvrdi da je hranjiva vrijednost mlijeka žohara puno veća nego od ostalih mlijeka. Navodno se okusom uopće ne razlikuje od kravljeg mlijeka, a osim toga ima i četiri puta više bjelančevina.

Također, sadrži proteine, masnoće, šećere i esencijalne aminokiseline koje potiču rast stanica, lipide koji održavaju naše tijelo zdravim, i šećere koji nam daju energiju. Sve to izravno utječe i na zdravlje naše kose i noktiju.

Ipak, dr. Rachel Nazarian iz Schweiger Dermatology Group naglašava da zbog razine hormona rasta i šećera, mlijeko žohara nije najbolji prijatelj kože, posebno ako je već problematična i sklona aknama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije