Mjesto na kojem cvijeće cvjeta samo jednom u 12 godina

Radiosarajevo.ba
Mjesto na kojem cvijeće cvjeta samo jednom u 12 godina
Foto: Flickr / Mjesto Munnar u Indiji
Usred guste tropske vegetacije i čarobnih polja čaja u gradu Munnaru skriva se jedna od najbolje čuvanih tajna Indije.

U njemu cvate Neelakurinji (lat. Strobilanthes kunthiana) ili Kurinji – jedan od narjeđih cvjetova na svijetu. Ovu titulu je dobio jer procvjeta samo jednom u 12 godina, a panoramu Munnara ispuni nevjerojatnim bojama od svijetloružičaste do plavoljubičaste, piše Punkufer.hr.

Cvjeće iz porodice Strobilanthes ima različito vrijeme cvatnje – neki propupaju nakon četiri, osam, deset, ili čak 16 godina. No većina cvjetova su praktički neprimjetna u zelenoj raskoši Munnara.

Cvijet Neelakurinji - undefined

Cvijet Neelakurinji

Baš zato Kurinji privlači mnogo pažnje, a pogotovo kada njegova masovna cvatnja uljepša vizuru ovog indijskog grada koji se izdiže na 1.600 metara u Zapadnim Gatima.

Neelakurinji je monokarpna biljka što znači da svaki izdanak cvjeta samo jednom i nakon toga odumire. Da bi novo sjeme izraslo i rascvalo se potrebno je tačno 12 godina. Cvatnja obično započne u augustu i traje sve do oktobra.

Povrh svega, ono raste samo u ovom dijelu Indije i nigdje drugdje na svijetu.

Zapanjujući cvjetovi ove rijetke biljke mogu se vidjeti i u zaštićenom području Kurinjimala Sanctuary koje se prostire na 32 hektara, a koje je udaljeno od Munnara oko 45 kilometara.

Cvijet Neelakurinji - undefined

Cvijet Neelakurinji

Lokalno stanovništvo vjeruje da je Kurinji simbol ljubavi, a zbog svoje rijetke pojave izvor je velike znatiželje među svjetskim putnicima.

Da je uistinu riječ o posebnom događaju svjedoči i podatak da je zbog pretpostljednje cvatnje, koja se zbila 2006. godine, područje Munnara posjetilo milion ljudi.

Taj je broj trebao biti nadmašen prošle godine, ali ogromne poplave u Kerali napravile su velike štete te onemogućile dolazak gostiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije