Mjesto gdje se desio napad nervnim gasom proglasili najboljim za život

Radiosarajevo.ba
Mjesto gdje se desio napad nervnim gasom proglasili najboljim za život
Foto: Arhiv / Grad Salisbury

Grad Salisbury, poznatiji po nedavnom napadu nervnim gasom novičok na bivšeg ruskog špijuna i njegovu kćerku, proglašen je u nedjelju najboljim mjestom za život u Velikoj Britaniji.

Titulu je tom gradu dodijelio Sunday Times, jer je "stvarnim kolektivnim duhom" odgovorio na napad nervnim plinom na Sergeja Skripalla i njegovu kćer Juliju u martu 2018. godine.

"Salisbury je pokazao stvarni kolektivni duh u suočavanju s hemijskim napadom koji je taj gradić doveo na svjetske naslovnice zbog pogrešnih razloga", poručila je urednica Sunday Timesa, Helen Davies, prenosi Poslovni dnevnik.

"I dalje postoje dijelovi grada gdje se nastavlja čišćenje no to što su stanovnici nakon svega izašli još jači znak je vrlo posebne zajednice", dodala je Davies.

Davies je rekla kako su na prvo mjesto stavili taj grad i zbog njegove blizine obalnom području, selima i Londonu, kao i zbog njegovih snažnih obrazovnih i kulturnih institucija.

Skripalji su preživjeli napad, no u junu stanovnica grada Dawn Sturgess preminula je nakon što joj je njen partner Charlie Rowley dao odbačenu bočicu parfema u kojoj je bio nervni otrov.

Rowley i dalje pati od zdravstvenih problema povezanih s trovanjem.

Britanija je optužila dvojicu agenata ruske vojne obavještajne agencije GRU za trovanje. Moskva te optužbe odbacuje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije