Misteriozno ubrzanje magnetnog polja: Sjeverni pol klizi ka Sibiru

Radiosarajevo.ba
Misteriozno ubrzanje magnetnog polja: Sjeverni pol klizi ka Sibiru
Foto: Sci news / Ilustracija

Naučnici upozoravaju da se Zemljin magnetski Sjeverni pol počeo kretati tako velikom brzinom da moraju hitno ažurirati karte koje koriste elektronički navigacijski sustavi...Istraživači kažu kako se kreće 'neobično velikom brzinom od oko 50 km godišnje'. Istraživači diljem svijeta pokušavaju ažurirati globalne modele na koje se oslanjaju GPS navigacijski sistemi.

Istraživači kažu da se magnetski Sjeverni pol pomiče od Kanade prema Sibiru. Takozvani Svjetski magnetski model, WMM, temelj je savremene navigacije, od sistema koji upravljaju brodovima na moru do Googleovih mapa na pametnim telefonima. Najnovija verzija modela izašla je 2015. i trebala je trajati do 2020. godine. Međutim, naučnici kažu da se magnetsko polje mijenja tako brzo da moraju hitno popraviti model!

Mapa je trebala biti ažurirana 15. januara, ali je zbog neradnih dana emeričke administracije sve odgođeno do kraja mjeseca.

Magnetsko polje u stalnom je pokretu. Sjeverni pol luta toliko da bi se svakih nekoliko stotina hiljada godina kazaljka kompasa mogla okrenuti prema jugu umjesto prema sjeveru. 'Ta se pogreška stalno povećava', rekao je Arnaud Chulliat, geomagnetičar sa sveučilišta Boulder, novinarima časopisa Nature.

Promjene su uočili i sateliti Europske svemirske agencije. Phil Livermore, britanski geomagnetičar sa sveučilišta u Leedsu, izjavio je na sastanku američkih geofizičara kako se čini da položaj sjevernog magnetskog pola reguliraju dva krupna magnetska polja, jedan ispod Kanade i jedan ispod Sibira. 'Reklo bi se da ovaj sibirski pobjeđuje', zaključio je Livermore.

Naučnici su posljednjih godina predviđali da bi se Zemljino magnetsko polje moglo preokrenuti; da bi sjeverni pol mogao postati južni, a južni pak sjeverni. Takav događaj mogao bi imati katastrofalne posljedice, uništiti globalnu električnu mrežu i život na površini planeta izložiti većim količinama sunčevog zračenja.

Iako se ranije mislilo da se ti preokreti odvijaju u intervalima dugima stotine tisuća godina, nedavno istraživanje pokazuje da bi nam se to sad moglo dogoditi u samo nekoliko vijekova...

Ipak, naučnici se nadaju da se to neće dogoditi tako skoro, te da ćemo uspjeti izmislit tehnologiju koja će biti otporna na ove događaje.

Postoje čak četiri sjeverna pola

Sjeverni zemljopisni pol najsjevernija je točka Zemlje i kao pol se utvrđuje rotiranjem planeta. Leži na zemljinoj osi i nalazi se na 90° sjeverne zemljopisne širine. Na tom mjestu nema kopna, nego samo led i voda, a ispod njega je Sjeverno polarno more.

Sjeverni magnetski pol je točka na kojoj su magnetske silnice okomite u odnosu na površinu zemlje i pokazuju prema kompasu. Godine 2003. bio je u blizini kanadskog otoka Elef-Ringnes. Godine 2005. izašao izvan područja Kanade, a uz konstantnu brzinu će se za manje od 50 godina naći na području Sibira. nastavi li uzbrzavati, stići će i puno prije.

Sjeverni geomagnetski pol sjeverne polutke je izračunanati pol nestabilnog Zemljinog magnetskog polja pod pretpostavkom, da se u sredini Zemlje nalazi magnetski štap. On se sada nalazi kod Tule na Grenlandu.

Sjeverni pol nepristupačnosti je stalna točka Arktika, najudaljenija od svih obalnih linija, do koje su ljudistigli tek u svibnju 1927. Unutar sjevernog pola nepristupačnosti nema kopna nego samo led i voda Sjevernog polarnog mora koje je na tom mjestu duboko 3000 metara, piše Tportal.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije