NASA i Ratna mornarica SAD-a traže da im se vrati misteriozni uređaj iz Jadrana

Radiosarajevo.ba
NASA i Ratna mornarica SAD-a traže da im se vrati misteriozni uređaj iz Jadrana
Foto: Morski.hr / U Jadranskom moru pronađen misteriozni uređaj

Između otoka Mljeta i otočića Svetog Andrije u dubrovačkim Elafitima ribari su u mrežama izvukli neobičan uređaj.

Plutača s lancima i utegom, opremljena elektronskom opremom bez natpisa i jasnog identiteta pripadnosti plovilu, institutu ili državi, piše Morski.

Posada ribarskog broda Marian II sa 140 metara dubine povukla je nešto što im je pokidalo mreže.

U Jadranskom moru pronađen misteriozni uređaj: Težak 100 kg, ribari zbunjeni

„Cilu zimu kočamo tu i ništa ovako nikad nismo uhvatili, a i gambeti i kadene (kopče i karike lanca) novo, sve se sjaji, a nije inox“, priča Darko Kunac Bigava iz Podgore, pojašnjavajući da ovaj uređaj očito nije bio dugo u moru.

„Ova kutija nema oznaka, narančaste je boje, oko 130 cm promjera, oko 100 kg teška, a manji je uteg promjera 40×40 cm, da ga ni nas trojica ne možemo maknit. Čini mi se da je neki uređaj za mjerenje s utegom da potone i ima onu električnu kuku da se opusti, pa da mogu uzeti podaci i da mogu prominit baterije“, objašnjava i dodaje da ga zanima tko je to stavio da može tražiti naknadu štete od 20.000 kuna zbog pokidanih mreža.

Dva su samo natpisa zamijećena na narančastoj kutiji: “TC-2” i “DHL”, pa sitnim slovima “DHL HR ZAG – RJK”.

Nije trebalo dugo od objave fotografija na društvenim mrežama, među ribarima se razvila i teorija da su uređaj u moru ostavili Amerikanci ili im je ostao.

Kako piše Morski, nedavno je u brodogradilištu Viktor Lenac u Rijeci bio specijalizirani vojni oceanografski brod u vlasništvu Američke ratne mornarice. On je baš nedaleko od Mljeta radio neobične manevre.

Putanja američkog vojnog broda odgovara lokaciji pronađenog uređaja, na metalnim dijelovima nema hrđe i čini se kao da je vrlo nedavno ostavljen/izgubljen u moru, oznake DHL dostavne službe potvrđuju dostavu iz Zagreba prema Rijeci 20. novembra 2019.

„Čini da se doista radi o mjernom instrumentu. Na prvi pogled jedan dio uređaja izgleda kao sonarni ili akustični otpuštač. On se aktivira zvukom i odradi nešto, recimo da otkači tu bovu da izleti na površinu. Može biti da služi i za podvodnu komunikaciju, ako je ovo vojno“, kaže za Morski jedan bivši djelatnik u HRM-u.

Da je teorija o mjernom uređaju tačna, potvrđeno je jutros.

Ribar koji je izvadio uređaj rekao je da su ga kontaktirali i tražili da vrati uređaj.

„Zvali su me priko VHF-a. S njima je Hrvatska obalna straža. Traže da im ga vratim, a ja ne dam dokle se šteta ne isplati“, kaže Kunac.

„Još lažu da je bio radio oglas. Provjerio sam preko obalne radio postaje Dubrovnik i nema nikakvog oglasa! Eto hrvatski časnik obalne straže laže hrvatskog ribara i sudionika Domovinskog rata koji mu je državu stvorija i da posal i uniformu. Zanimljivo“, ljut je ribar.

„Opet su me zvali na radio stanicu, pa na kraju i na mobitel. Pričao sam s našim ljudima, mislim da je jedan od njih poručnik korvete. Ponovio sam im da ne dajem ništa bez naknade štete! Rekli da će se javit. Onda je zvao lučki kapetan iz Dubrovnika i da su njega zvali i rekli mu da ja to vratim i da će mi štetu nadoknaditi. Nisam htio pristati na nikakva obećanja, nego ja njima ovo, a oni meni neka plate odmah jer šteta nije mala. Rekli su da zapovjednik ima novca. Maltretiraju me psihički. Osim mog imena i prezimena čuo sam da spominju i nadimak 'Bigava', znači da su čitali što je pisalo na portalu jutros. Na kraju su mi rekli da zapovjednik ima dolare na brodu, pa sam im odgovorio da moram izračunat koliko je to dolara. Ono šta me najviše ražalostilo je da mi se na telefon javlja hrvatski časnik obalne straže s palube stranog broda i kaže na kraju: 'Ajde, javite mi da ne trošim impulse'“, ispričao je Kunac po redu što mu se sve događalo jutros.

U međuvremenu Morski je dobio dokument koji otkriva da je riječ o NASA-inom uređaju.

No, još nije jasno što je uređaj tamo radio.

Uređaj je vraćen posadi američkog broda USNS Bruce Heezen, a MORH se javio kako bi objasnio šta je američki brod ovdje uopće radio.

„Sukladno zakonskim propisima, Ministarstvo obrane je uz druga nadležna tijela izdalo prethodnu suglasnost Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za provedbu aktivnosti ispitivanja opreme i uređaja za istraživanje mora znanstveno-istraživačkom brodu Bruce C. Heezen iz sastava Ratne mornarice SAD-a. Konačno odobrenje za provedbu aktivnosti, a temeljem prethodno pribavljenih suglasnosti izdalo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Sukladno Pomorskom zakoniku, provedbu predmetne aktivnosti na američkom brodu pratila su dva časnika Hrvatske ratne mornarice“, oglasilo se Ministarstvo odbrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije