Misteriozni signal UVB-76: Poslušajte jezivi šum i tajne komande

Radiosarajevo.ba
Misteriozni signal UVB-76: Poslušajte jezivi šum i tajne komande
Wired / Ruska radio stanica
Prije nekoliko godina, svi su slušali, svi su počeli snimati, internetski forumi su zabrujali. Nešto veliko se dešavalo...

“OBYaVLENIYA KOMANDA 135”

Prvi put u historiji jednog misterioznog radio signala koji emituje bar 40 godina, poznatog kao UVB-76, sa njega se začula naredba. Ubrzo je i prevedena:

“Pokrenuta naredba 135”

Radio signal koji okupira 4625 kHz emituje od kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Prvi snimak sa ove frekvencije nastao je 1982 i od tada armija radoznalih 'slušatelja' sluša šta se to emituje sa ovog signala. Najčešće se čuje samo jezivi šum, a svako malo, taj šum stane i ruski glas čita čudnovate brojeve i ruska imena.

Poruke otprilike idu ovako:

“Ya UVB-76, Ya UVB-76. 180 08 BROMAL 74 27 99 14. Boris, Roman, Olga, Mikhail, Anna, Larisa. 7 4 2 7 9 9 1 4”

Emitovanje nije prestalo ni padom SSSR-a, a poslije je postalo čak i aktivnitije. U zadnjih deset godina, tajnovite poruke su sve češće. Ono što znamo jeste da UVB-76 ne pušta snimljene poruke.

Online euforija za ovim signalom rasplamsala se od 2010, nakon što su bizarne poruke stizale svakog mjeseca. Mogli su se čuti dijelovi Labuđeg jezera, ženski glas je brojao od jedan do devet, morzeovom azbukom je 'ispisan' upitnik, a čuju se i čudni telefonski razgovori.

Te godine, kako je otkriveno, stanica s koje se emituje signal promijenila je lokaciju. Od tog trenutka čuje se i “MDZhB”. Prethodno su triangulacijom ustanovili da je predajnik stanice nalazi u jednoj vojnoj bazi u Povarovu, ruskom gradu. Nakon što je predajnik promijenio lokaciju, dvije grupe istraživača posjetile su Povarovo kako bi posjetili bunker iz kojeg se signal emitovao 30 godina. Kada su stigli u grad, mještanin im je rekao kako se 2010. desila čudnovata oluja, praćena gustom maglom, a baza je potom bila napuštena u roku od 90 minuta.

Kada su istraživači stigli do baze, pronašli su napuštene bunker i vojne zgrade. Bunker, pun ledene vode, čuvao je i nekoliko tragova. Pronašli su knjigu s porukama koje su se slale sa UVB-76. Signal koji godinama fascinira entuzijaste, sada je konačno dobio i fizički dokaz: ruska vojska stoji iza njega, ali zašto?

Triangulacijom su pokušali ustanoviti s kojeg se predajnika danas emituje ovaj signal, no tragovi vode do više lokacija. Jedna je u selu Kirsino, gdje živi 39 ljudi. U blizini granice sa Estonijom nalazi se oblast Pskov i to je još jedna lokacija s koje također može dolaziti ovaj radio signal.

Svrha ovog signala i danas je tajna, a okružuju ga brojne teorije zavjere.

Odgovor su pokušali ponuditi akademici, izvještajem koji je sačinio Borok Geophysical Observatory. Ova državna organizacija Rusije tvrdi da se ovom frekvencijom mjere promjene u jonosferi. No, naučnici iz Evrope i SAD-a kažu kako je ovo teško moguće.

Omiljena teorija koja kruži među fanovima jeste da je ovo frekvencija ruskog tzv. "Dead Man Switch" (Prekidač mrtvog čovjeka, op.pr.) sistema. Tj, u slučaju da se dešava nuklearni napad na Rusiju, a njihova vrhovna komanda ne može odgovoriti, ovaj sistem je automatiziran da pokrene kontra-napad. Iako nije vjerovatno da Rusija posjeduje ovakav sistem, fanovi vole zamišljati da ovaj jezivi šum zapravo odbrojava dane do nuklearne apokalipse...

Odgovor koji je najrealniji jeste da je ovo dio vojne komunikacije Rusije. Da su kodirane poruke objave za vojne distrikte na zapadu Rusije, a jezivi šum samo način da se kanal drži okupiranim.

Iako misterija UVB-76 signala možda nikad neće biti riješena, legije fanova nastavit će ga slušati. Hiljade ljudi iz cijelog svijeta svakodnevno slušaju signal, nadajući se da čuti neku kodiranu poruku. Vjerovali u teorije ili, mora se priznati da se svi uzbude kada prvi put čuju ovaj tajnoviti signal.

Ukoliko želite slušati UVB-76 možete to učiniti na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije