Misteriozna šuma: Djeca tamo nestaju bez traga

Radiosarajevo.ba
Misteriozna šuma: Djeca tamo nestaju bez traga
Na ovome svijetu ima mjesta koja naizgled kriju zloslutne tajne i mračnu historiju.

Mnoge neriješene misterije ostavljaju neizbježne tragove koji i dalje zbunjuju brojne laike i istraživače. Jedno od takvih lokacija je područje divljine i planina izvan grada Los Angelesa u Kaliforniji, u SAD-u, koja je bila mjesto niz bizarnih, nestanaka male djece koja su ostala neriješena do danas.

U južnoj Kaliforniji, nalaze se planine San Gabriel i planina Sierra Pelona, a u ovoj prostranoj pustinji, nedaleko od urbane džungle u obližnjem Los Angelesu, leži Nacionalna šuma Angeles.

Na površini od 700.176 hektara (2.833,5 km2), šuma obuhvata velike dijelove zaštićenog zemljišta koji ostaju u izvanredno očuvanom stanju s obzirom na blizinu takvog gusto naseljenog megapolisa kao što je Los Angeles. Nacionalna šuma Angeles je također poznata po zlokobnom nizu događaja koji su se godinama skrivali iza furnira ovog prirodnog sjaja.

U augustu 1956. godine, 11-godišnja Brenda Howell posjetila je područje iz Sjeverne Karoline kako bi vidjela svoju sestru i ubrzo se se počela družiti s dječakom iz susjedstva, 13-godišnjim Donaldom Leejem Bakerom.

Ujutro 6. augusta 1956. dvoje djece sjela su na svoje bicikle kako bi otišli istraživati u području San Gabriel Canyon, blizu planine Glendora. Nikad ih više neće vidjeti ni čuti. Kad se dvoje djece nisu vratila, pokrenuta je masovna potraga zajedničkim snagama pripadnika policije i mornarice, a i stotine volontera su pretraživali divljinu u potrazi za bilo kakvim znakom, ali nakon nekoliko dana pretraživanja otkrili su samo Brendin bicikl i Donaldovu jaknu, našli su ih u blizini Morrisove brane, oko četvrt kilometara udaljeni od mjesta gdje su ih posljednji put vidjeli.

Dva mjeseca kasnije, Donaldov bicikl pronađen je u Osnovnoj školi Glendora, gdje je učenik tvrdio da ga je pronašao u šumi nedugo nakon što su nestali. Nisu pronađeni nikakvi dokazi, i kao da su jednostavno nestali u vidu magle.

Slijedeće godine, u proljeće 1957., dogodio se još jedan zastrašujući nestanak na tom području. Dana 23. marta 1957. godine, Eldon Bowman i njegov prijatelj Gordon Wicks, zajedno sa svojom malom djecom, najstariji je bio 8-godišnji Tommy Bowman, pješačili su kroz Arroyo Seco u Altadeni u Kaliforniji.

U jednom trenutku tokom izleta, Tommy je otrčao naprijed i nestao iz vida oko zavoja, ali kad je ostatak zaokružio isti zavoj tek nekoliko trenutaka kasnije dječak nisu vidjeli. Od tada ga niko nije vidio, niti je ikada pronađen.

Sljedeće dijete koje je nestalo u šumi bio je 6-godišnji Bruce Howard Kremen, dok je bio na kampovanju s YMCA i velikom grupom od 80 djece i odraslih na ravni Buckhorn u Nacionalnoj šumi Angeles.

Ovi slučajevi ostali su kompletne enigme, bez ikakvih novih tragova ili dokaza sve do 6. marta 1970. godine, kada je čovjek po imenu Mack Ray Edwards, ušao u policijsku stanicu u Los Angelesa i smireno priznao seksualno zlostavljanje i ubistvo šestero djece između godina 1953. i 1970. godine, a spomenuo je nestalu Brendu Howell i Donalda Bakera. Kad je zapanjenoj policiji postalo jasno šta se događa, zamolili su Edwardsa da ih odvede tamo gdje je skrio tijela, a on se složio. 

Međutim, kad ih je doveo na mjesto, nije bilo tragova da su tijela ikada bila tamo, a tužilaštvo ga neće teretiti za nestanak Brende i Donalda, prenosi Express

Uprkos tome, otkriveno je da je Edwards bio serijski zlostavljač djece, a na kraju će biti osuđen za tri ubistva za koje je optužen: Gary Rochet, Donald Allen Todd i Stella Darlene Nolan.

Osuđen je na smrt, ali je počinio samoubistvo krajem 1971. godine prije nego što su ga vlasti smaknule. Slučajevi Donalda Bakera i Brende Howell nikad nisu riješeni.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije