Misteriozna stijena svakih 30 godina "snese jaje"

Radiosarajevo.ba
Misteriozna stijena svakih 30 godina "snese jaje"
U ovom geološkom fenomenu iz stijene redovno izlazi jajoliko kamenje promjera od 20 do 40 cm

Klisura iz koje izlaze jaja zvuči kao neka mitološka legenda. No, ovaj geološki fenomen ne samo da je stvaran, već se redovno i ponavlja - samo što stijena ne rađa jaja, već kamenja jajolikog oblika.

Jedna od takvih misterioznih stijena nalazi se u udaljenom dijelu Kine - u jugozapadnoj Guizhou provinciji.

Najbliže selo ima samo 20-ak kućanstava, no postali su poznati zbog tih neobičnih kamenih jaja, a do sada su prikupili 68 komada, piše IFL Science.

geoloski_misterij1.jpeg - undefined

Naime, u redovnom razmaku od 30-ak godina, stijena visoka oko 6 metara izbaci jajoliki kamen koji potom pada u njeno podnožje.

To je kamenje od 20 do 40 cm u promjeru, a prema lokalcima, u blizini se nalazi još nekoliko manjih "kamenih jaja".

Stijena je građena od uobičajenog tipa vapnenačke stijene koja je nastala prije oko 500 miliona godina u razdoblju kambrija. Jaja su izgrađena od težih ostataka sedimenta, objašnjavaju stručnjaci.

Zbog toga se, uslijed erozije, naličje stijene sklanja brže tokom razdoblja produženih kiša ili iznenadnih klizišta.

Sam okrugli oblik "jaja" vjerovatno dolazi od tekuće vode, iako naučnicima nije jasno zašto ni kako ih je toliko mnogo "ugrađeno" u stijene.

To se okruglo kamenje pojavljuje i u drugim dijelovima svijeta, na primjer u Coloradu, no nigdje nije baš u obliku jajeta kao u Kini, prenosi Express.hr

Pogledajte video: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije