Misterija u Čileu: Nešto je palo s neba, uzrokovalo požare i potpuno zbunilo vlasti

Radiosarajevo.ba
Misterija u Čileu: Nešto je palo s neba, uzrokovalo požare i potpuno zbunilo vlasti
Foto: CEN / Šta se to dogodilo u Čileu?

Čileanska vlada još uvijek nije riješila misteriju neidentificiranog letećeg objekta (NLO) koji je preletio preko neba iznad ove južnoameričke zemlje, a zatim pao i uzrokovao najmanje šest požara. 

Stanovnici čileanskog grada Dalcahue prijavili su NLO ili meteor u ranim večernjim satima u srijedu, 25. septembra. Snimljene fotografije prikazuju nešto, kao crvenu kuglu, koja svijetli na nebu, a, nakon Dalcahue, isti pozivi stigli su i iz gradova Osorno, Palena, Valdivia i Llanquihue.

Nakon što je palo na zemlju, štagod da je bilo uzrokovalo je šest požara koje su lokalni vatrogasci uspjeli ugasiti. No, niti oni, niti vlada još nisu uspjeli riješiti misteriju - šta je to palo u Čileu?

Šta se to dogodilo u Čileu? - undefined

Foto: CEN : Šta se to dogodilo u Čileu?

Alejandro Verges, čelnik čilenaskog Nacionalnog ureda za hitne slučajeve pri Ministarstvu unutrašnjih poslova (ONEMI), izjavio je kako su požari pokrenuti nakon pada objekta koji, dosad, "nije identificiran". 

Gradonačelnik Dalcahuea Juan Hijerra kazao je da su vatrogasci, koji imaju "mnogo iskustva u ovom poslu", izjavili kako miris nije bio kao da gori neki materijal, kao drvo ili metal, već kao da je nešto kameno, "nešto poput sumpora". 

Miris je nestao tokom noći, a eksperti smatraju da je riječ ili o meteoru ili ostatku svemirskog otpada koji je pao na Zemlju. Hijjera je kazao kako je situacija zaista bila čudna, no ni on nije znao odgovoriti na pitanje da li je riječ o meteoru. 

"Ono što vam mogu reći jeste da su požari bili u radijusu od 200 metara, a svi su bili izolirani. Kao da su s neba pale male 'vatrene lopte'. Neke su spalile i korijenje, a neke su zamalo pokrenule šumski požar", dodao je gradonačelnik. 

Nakon što je vidio priču, astronom Jonathan McDowell iz Centra za astrofiziku Harvard-Smithsonian, i sam je počeo istraživati. Kako je naveo:

"Koliko vidim, nema kandidata za svemirski otpad. No, pričekajmo još neko vrijeme kako bi bili sigurni o čemu je riječ", rekao je McDowell. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije