Metro u Beču sada i miriše: Građani mogu birati miris

Radiosarajevo.ba
Metro u Beču sada i miriše: Građani mogu birati miris
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo / Metro u Beču

Vozovi gradskog prevoznika u glavnom gradu Austrije "Wiener Linien" osim što se tokom ljetnjih mjeseci neprekidno rashlađuju, odnedavno i mirišu.

Putnici mogu probno da "omirišu" da li im se sviđaju predložene mirisne note. Dva voza koji saobraćaju na linijama U1 i dva voza na liniji U6 bit će do kraja jula opremljeni različitim mirisima. To je pilot-projekat, a putnici mogu da odlučuju o tome, da li žele uopšte mirise u vozu i koji od njih im najbolje odgovara.

"Veoma nam je važno da se putnici u našim sredstvima prevoza osećaju prijatno, pa stalno radimo na proširenju mreže, skraćenju voznih intervala, nabavci novih modernih vozila, postavljanju klima uređaja u starim modelima. Tu spada i prijatna klima unutar vozila. Zbog toga smo započeli novi pilot-projekat sa mirisnim vozovima. Veoma mi je bitno mišljene putnika", kaže članica gradske vlade zadužena za javni prevoz u Beču, Ulli Sima.

Tokom jula će kroz Beč voziti četiri voza sa četiri različita mirisa. Vozovi su prepoznatljivi po brendiranim cvijetnim motivima. Mirisi dospijevaju preko rashladnih uređaja u unutrašnjost vozila i ravnomjerno se raspoređuju. Ljubičasta boja ima miris za opuštanje, zelena je energetska i djeluje osvježavajuće, narandžasta boja predstavlja takođe svježu notu a miris roze boje širi pozitivno raspoloženje.

"Wiener Linien" vode računa o tome da se mirisi prije upotrebe testiraju na moguće alergijske reakcije.

Do 31. jula Bečlije mogu putem interneta da se izjasne o ideji mirisnih vozova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije