Mensa objavila sedam znakova da odgajate malog genijalca

Radiosarajevo.ba
Mensa objavila sedam znakova da odgajate malog genijalca
Foto: Pixabay / Ilustracija

Djeca genijalci odudaraju od standarda na koje su ljudi navikli, a Mensa je objavila neke od karakteristika koje kod djece mogu ukazivati na natprosječnu inteligenciju

Rano čitanje

Djeca u prosjeku nauče čitati u šestoj godini života. Nadarenu djecu knjige zanimaju od rane dobi, pa tako i ranije počinju čitati - u dobi od četiri godine. Čitanje često počinje s pretvaranjem djece da čitaju slikovnice o životinjama, ali u nekom trenu ona počinju prepoznavati riječi bez da ih je iko učio. Takva djeca u prosjeku imaju viši koeficijent inteligencije.

Izvrsno pamćenje

Dogodilo vam se da vam dijete prepričava neki događaj koji se dogodio prije par sedmica ili mjeseci? To je pokazatelj izvrsnog pamćenja i visoke inteligencije.

Znatiželja

Znatiželja je usko vezana s koeficijentom inteligencije. Ako vaše dijete postavlja puno pitanja i potpitanja te aktivno ispituje svijet oko sebe, to je isto jedan od pokazatelja da dijete ima visoki koeficijent inteligencije.

Obožava pričati, pogotovo s odraslima

Ponekad se osjećate kao da uz sebe imate upaljeni radio, a ne dijete? Ako vaše dijete voli pričati, puno pita i aktivno sudjeluje u 'razgovorima za odrasle' to pokazuje znatiželju, zrelost i visoki koeficijent inteligencije. Natprosječno inteligentna djeca od ranih dana znaju izraziti što misle i osjećaju. Čini vam se da su tek progovorili, a već iz njih izlaze složene rečenice.

Humor

Dijete vas u razgovoru pokušava nasmijati? Stalno smišlja nove šale i traži načine da vam pokaže svoj humor? Ovo je još jedan znak inteligentnog djeteta piše na stranicama Mense.

Muzikalnost

Djeca koja pokazuju sklonost muzici, pjevanju ili su posebno sklona nekom tipu instrumenta, su obično inteligentnija od svojih vršnjaka.

Izrazito visoki standardi

Djeca genijalci imaju tendenciju postavljati si jako visoke standarde u svemu što rade. Na primjer, ako žele naučiti nešto novo neće stati dok to ne znaju u detalje, ako crtaju - svaki potez bojicom mora biti istog pritiska, unutar crta, najbolje što može napraviti, prenose 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije