Masoni čuvali tajni dnevnik: Otkrivene lokacije skrivenog Hitlerovog zlata?

Radiosarajevo.ba
Masoni čuvali tajni dnevnik: Otkrivene lokacije skrivenog Hitlerovog zlata?
Foto: Express.hr / Otkriven tajni dnevnik!

Otkriven je ratni dnevnik nacističkog oficira koji tvrdi kako su stotine kamiona natovarene zlatom, popljačkanim umjetninama i drugim skupocjenostima skrivene diljem Poljske.

Dnevnik, kojeg je pisao SS oficir imena Egon Ollenhauer, tvrdi kako je Adolf Hitler naredio da se 260 kamiona prepunih blagom sakrije na 11 skrivenih lokacija u Poljskoj kako ih ne bi našla sovjetska armija.

Ollenhauer je bio ključna figura u operaciji, djelujući kao "spoj" između SS oficira i lokalnih aristokrata koji su htjeli sakriti blago.

Ako je suditi po dnevniku, koji je desetljeća proveo u 1100 godina staroj masonskoj loži u njemačkom gradu Quedlinburgu, samo jedna lokacija ima 28 tona zlata iz banke Trećeg Reicha koja je bila u Breslau, današnjem Wroclawu.

Druge lokacije sadrže zlatne kovanice, medalje, nakit i druga blaga koja su bogataši dali lokalnim nacistima na čuvanje.

Dnevnik kaže da je na jednom mjestu i čitava kolekcija slika ukradenih iz Francuske, od Botticellija, Rubensa, Cezannea, Carravagia, Moneta, Dürera, Raffaela i Rembrandta. Za treći plijen tvrdi kako su u pitanju vjerski predmeti pokradeni diljem svijeta kako bi bili dokaz Hitlerovim rasnim teorijama.

Roman Furmaniak iz fondacije "Schlesische Brücke", u čijem je vlasništvu dnevnik sada, rekao je kako su "prije deset godina, nakon mnogo pregovora, iz lože pristali dati dnevnik nama u ruke".

"Morali smo do sada čekati s objavom podataka jer se čekalo da svi koji imaju ikakve veze s dnevnikom ili onome o čemu on govori budu pokojni, to je bio naš dogovor sa masonima", kaže.

Tvrdi i kao je pet različitih institucija verificiralo autentičnost dnevnika, piše Daily Mail, javlja Express.hr.

"Htjeli smo da se vrijeme objavljivanja informacija poklopi sa stotom obljetnicom slobodne Poljske kao i 1.100. obljetnicom lože. Njihova je želja da, ako je moguće, predmeti budu "spojeni" sa nasljednicima. To vjerojatno neće biti moguće u svakom slučaju, ali mi ćemo dati sve od sebe".

Fondacija sada monitorira sva mjesta nabrojana u dnevniku kako bi ostala sigurna. Darius Franz Dziewiatek, utemeljitelj fondacije, kaže kako je jedna od lokacija bunar u parku palače, a druga na dnu jezerca palače. Druge lokacije su sarkofag na dnu rijeke, tajna soba i između dva zida (još) jedne palače.

Povjesničarka Joanna Lamparska kaže kako je "dnevnik jako zanimljiv jer sadrži mnogo detalja o tome što se događalo na kraju rata u Šlesiji, kao i informacije gdje planiraju sakriti stvari."

"Po mom mišljenju, neće pronaći blago. Da ti ljudi stvarno znaju gdje se nalazi neko blago, ne bi se ovako ponašali. Iako dnevnik možda nije lažnjak još se jako mnogo posla mora odraditi", kaže ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije