Mame šokirane: Evo kako je izgledao dan s bebom prije 70 godina

Radiosarajevo.ba
Mame šokirane: Evo kako je izgledao dan s bebom prije 70 godina
Foto: Nicol Monet / Trenutak rođenja bebe

Savjeti za roditeljstvo mijenjaju se iz sedmice u sedmicu. Od smjernica koje se tiču prehrane, do toga kada i kako dijete treba prohodati, vrlo je izgledno da ćete sa svakim djetetom od babica, pedijatara i drugih stručnjaka dobiti drugačije savjete ako djecu rodite u razmaku od samo par godina.

Međutim, lista naputaka za dan s novorođenčetom od prije 70 godina potpuno je šokirala roditelje, posebno majke. Objavljena je na Facebook stranici Mum’s Grapevine i ljudi joj se ne mogu načuditi.

Naime, kako piše na fotografiji, dan bebe trebao bi počinjati u 6 sati ujutro hranjenjem, mijenjanjem pelene i držanjem bez pelene nad WC-om pa ponovnim spavanjem koje je predviđeno do otprilike 9 sati ujutro.

Nakon toga savjetovalo se djetetu dati vode pa ga staviti na krevet bez odjeće, a tijekom ljetnih dana ga i okupati, prenosi Index.hr.

U 10 sati uslijedilo bi drugo hranjenje, držanje nad WC-om pa spavanje do otprilike 13 sati. Potom je beba ponovno trebala piti vodu, igrati se, a u zimske dane se okupati.

Treće hranjenje bilo je previđeno za 14 sati, nakon čega bi uslijedilo ponovno stavljanje nad WC ili tutu i šetnja. U 16 sati pio se sok od naranče, a u 17:30 na rasporedu je bilo kupanje.

U 18 sati se hranjenjem savjetovalo umiriti dijete i pripremiti ga za spavanje. Dijete se ponovno stavljalo nad tutu bez pelene pa ga je trebalo odložiti u krevetić okrenuto na bok ili leđa, ugasiti svjetla, ostaviti otvorene prozore i zatvoriti vrata sobe.

U 22 ili 23 sata slijedilo je posljednje hranjenje u danu. Presvlačenjem pelene i stavljanjem bebe u krevetić na spavanje do 6 sati ujutro majke su prije 70 godina trebale završiti svoj dan.

„Zbog ovog držanja bez pelene nad WC-om su se djeca ranije skidala iz pelena“, komentirala je jedna mama dok su se druge nasmijale i zaključile da „zvuči kao da su žene tada imale život“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije