IG / Mama koja je iznenadila sve: Imam petero djece, odmah sam ih odvikla od pelena

19. 12. 2019. u 12:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Kad kažem drugim mamama da imam petoro djece koja nisu nosila pelene u trenutku kada su prohodala i da nijedno od njih nisam morala da učim na nošu, obavezno ostanu bez teksta jer im nije jasno kojim sam metodama to uspjela, kaže Andrea Olson, mama koja stoji iza Instagram naloga "Godiaperfree".

Ona na svom blogu i Instagramu otkriva cake kojima se poslužila kako bi uspjela u svojoj namjeri da joj djeca što manje vremena provedu u pelenama.

"Prije svega, dozvolite da napomenem jednu stvar: neće biti baš sasvim lako. Primijenila sam metodu koju sam nazvala 'komunikacija o eliminaciji'. Radi se o treningu beba na šolju, kako bi se pelene potpuno eliminisale od malih nogu.

Sa mojom metodom počinje se odmah po rođenju, jer je lakše početi što prije i jer novorođenčad imaju svoje instinkte u vezi sa higijenom koji kasnije slabe. Zašto bih dozvolila da moja djeca kake i piške u pelenu kada imaju instinkte koji im kažu da to ne rade. I biologija i psihologija jasno govore da bebe neće obavljati nuždu u pelene osim ako su primorane na to. Dakle, čim krenu da se uspravljaju, vadim ih iz pelena.

Dok sam bila trudna sa prvim djetetom, mnogo sam čitala o ovoj metodi eliminacije pelena i primijenila sam je čim se rodio. Odmah se navikao na to da ide na šolju i to mi je mnogo doprinijelo samopouzdanju novopečene majke. U narednih osam godina, rodila sam još četvoro djece i sve sam navikla na ovu metodu. Kad me ljudi pitaju zašto to radim, govorim istinu:

'Zato što je lakše nego da mijenjate milion prljavih pelena. I zašto bih željela da sedim i čekam da se moje dijete ukaki da bih to čistila? I bebe više vole ovu metodu.

Tako je i bebama lakše, komfornije, manje gnjavaže i zdravije. Nema osipa od pelena, nema konstipacije, nema nepotrebnih trauma kad sa pelena prelaze na nošu pa na šolju, nema piškenja u krevet. Ne samo to, uštedjeli smo oko 10.000 dolara na pelenama, sačuvali okolinu i podigli djecu koja nisu odrasla okružena smradom prljavih pelena.

Za sve koji će mi reći da je meni lako jer sam domaćica, imam jednu stvar da vam kažem. Imam tri sopstvene firme, petoro djece i živim u seoskoj kući iz 1890. godine (dakle, stalno moramo nešto da popravljamo). Radim četiri dana sedmično od kuće i uz sve to i dojim. Ostatak dana čuvam djecu, planiram obroke, čistim, kupujem i radim sve što treba. Ako ja mogu, možete i vi.

Svako od moje djece je ostalo bez pelena čim se uspravilo i krenulo da uči da hoda. Sa svakim od njih išlo je ovako: prvo dijete je skinulo pelene sa 9,5 mjeseci, drugo sa 13, treće sa 17, četvrto sa 12 a peto sa 13 mjeseci.

Svi su sa otprilike 26 mjeseci prestali da noću piške i tada sam im skidala noćne pelene", otkrila je mama, prenosi Žena.blic.rs.

NEMA KOMENTARA