Majke se ubacile u online grupu pedofila i prijavile sve policiji

Radiosarajevo.ba
Majke se ubacile u online grupu pedofila i prijavile sve policiji
Pixabay / Ilustracija
Kada je grupa majki iz Indonezije otkrila tajnu online grupu pedofila, odlučile su se ubaciti u nju i razotkriti njene članove.

Risrona Simorangkir, jedna od majki, redovno je objavljivala fotografije svog djeteta na Facebooku. No, jednog dana u martu, slučajno je naletjela na blog grupu koja dijeli fotografije zlostavljane djece.

"Ova Facebook grupa imala je hiljade članova. Neki su dijelili fotografije i snimke s interneta, a neki one koje su sami napravili. Djecu su zvali lolly", kazala je uplašena majka.

Ubrzo je odlučila da se ubaci u grupu, no prvo je upozorila sve svoje prijatelje. 

"Ubacila sam se u grupu na samo četiri sata, i morala sam otići. Nisam to mogla podnijeti, sadržaj je bio užasan. Govorili su o tome kako zavesti dijete, kako ga natjerati da šuti. To nije ljudski", dodala je Simorangkir.

Njena prijateljica Michelle Lestari otkrila je kako su počeli spašavati screenshotove, razgovora, brojeva telefona, administratora, a potom sve prijavili policiji, ali i Facebooku koji je ubrzo isključio grupu.

Grupa je imala preko 7000 članova, 400 snimaka i stotine fotografija djece, objavila je policija nakon hapšenja 14 osoba. Istragu su koordinirali s FBI-jem. 

"Osumnjičenici su razmjenjivali materijal između sebe, između zemalja. Neko iz Indonezije pošalje jednu, a iz Sjeverne Amerike drugu fotografiju", kazao je glasnogovornik Jakartine policije, Sr. Comr. Argo Yuwono za BBC.

Zlostavljanje djece online je istinska prijetnja u Indoneziji, no društvo i dalje nema ispravnu reakciju, rekao je šef Komisije za zaštitu djece (Child Protection Commission-KPAI) u Indoneziji Arist Merdeka Sirait.

"U Indoneziji ljudi i dalje smatraju da je zlostavljanje samo silovanje. Moraju shvatiti da je i dodirivanje djeteta na neprikladnim mjestima zlostavljanje", pojasnio je Mr Sirait.

Prošle godine je državni parlament usvojio zakon o hemijskoj kastraciji i pogubljenju osuđenih pedofila.

No, ono što je Simorangkir učinila jeste vrlo opasno jer je otkrila vlastiti identitet.

"Ovaj slučaj je samo vrh ledenog brijega. Lako je bilo pronaći grupu jer je bila na Facebooku. A postoje veće prijetnje duboko skrivene u mračnom webu", kažu aktivisti, prenosi BBC.

Simorangkir ipak kaže da se ne kaje. Njeno iskustvo od četiri sata je natjeralo da se zapita ko to okružuje njeno dijete, te da ozbiljno razgovara s djecom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije