Majka upozorila druge roditelje: 'Kćerka mi je zamalo umrla zbog ove grickalice'

Radiosarajevo.ba
Majka upozorila druge roditelje: 'Kćerka mi je zamalo umrla zbog ove grickalice'
Foto: Facebook / Djevojčica i danas ima velike komplikacije

Cheree Lawrence, 34-godišnja Australka, odlučila je podijeliti svoju potresnu priču kako bi upozorila druge roditelje. Naime, njena trogodišnja kćerka zamalo je umrla zbog gušenja - kokicom. 

Lawrence kaže da nije znala da su kokice tako opasne grickalice i da se ne bi smjele davati djeci koja imaju manje od pet godina. "Nisam uopće razmišljala smijem li joj dati kokice ili ne. Jela ih je i ranije - sva moja djeca su odrastala uz kokice", priča Cheree te dodaje da je sve počelo kada se djevojčica počela gušiti dok je gledala TV.

VIDEO: Kako spasiti dijete od gušenja

Majka joj je prišla, dala vode, i nekoliko sljedećih trenutaka sve je izgledalo oke. No, u narednih pola sata, djevojčica je sve teže disala, pa su je odveli u Hitnu pomoć. Dok su došli do Hitne, stanje se pogoršalo, a djevojčica je ispuštala jezivi "pisak" svaki put kad bi udahnula.

Sami ste, a gušite se? Ovaj potez će vam spasiti život!

Doktorima nije bilo jasno šta se događa, a onda je majka spomenula kokice. Na prvu, ljekari opet nisu reagirali, jer su smatrali da je prošlo dosta vremena od toga. Majka je tražila i snimak rendgena, ali doktori nisu pristali, kazavši da - ako su kokice, ne bi reagirala na tretman koji su joj dali, pa su je pustili kući sljedeći dan, uz dijagnozu "iznenadni napad astme".

No, situacija se ponovo pogaršala nekoliko dana poslije, pa su njih dvije opet otišle u bolnicu. Ipak, doktori i dalje nisu vjerovali da kokica pravi problem i opet su ih poslali kući. Nažalost, simptomi su i nakon toga trajali dvije sedmice, pa je majka ponovo, ovaj put prilično ljutita otišla u bolnicu.

"Bilo mi je muka da gledam kako se pati. Nije mogla potrčati, nije se mogla igrati, pa smo ponovo otišli u bolnicu i zahtijevali pregled rendgenom.

Nakon rendgena, utvrđeno je da malena ima upalu pluća, pa su je poslali specijalisti koji je na snimku uočio - kokicu... Odvedena je na hitnu operaciju, pa je kokica uklonjena, ali tek nakon što je načinila štetu plućima ove djevojčice - pet sedmica je stajala tamo i polako se tek počela raspadati.

Majka kaže da žali što nije insistirala na pregledu rendgenom odmah, na početku, pa sad poziva roditelje da promisle o grickalicama koje daju djeci, ali i da, ako se nešto desi, vjeruju svom instinktu i ne odustaju.

Nažalost, godinu dana kasnije, malena djevojčica i dalje ima napade astme i trenutno koristi dvije vrste lijekova. Ako se prehladi, mora ići u bolnicu gdje prima terapiju steroidima kako bi mogla disati.

Zašto ne smijemo davati maloj djeci kokice?

* Do gušenja dolazi kada nešto blokira dušnik djeteta. Sve što je manje od baterije veličine D može blokirati dušnik djeteta i predstavlja rizik.
* Radi se o namirnicama kao što su bombone, svježe jabuke, komadi mesa (uključujući piletinu i ribu), orašasti plodovi, svježa mrkva, nekuhan grašak, sjemenke, grožđe, hrenovke i kobasice, žele...
* Dok jede, dijete mora sjediti, žvakati polako i uzimati male komade hrane.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije