Mačke dom našle u starim glasačkim kutijama

Anadolija
Mačke dom našle u starim glasačkim kutijama
Svako demokratsko društvo u svijetu, na izbore izlazi s nadom da će vlast koju odabere donijeti bolje sutra.

Vječito je pitanje kod svakog građanina, da li će listić koji ubaci u glasačku kutiju i najmanje doprinijeti kvalitetnijem životu.

No, da se ipak treba nadati nečemu drukčijem što bi moglo “izaći iz glasačke kutije“, potvrdio je slučaj iz jugoistočnog turskog grada Gaziantepa, gdje je Uprava Zoološkog vrta, iskoristila stare glasačke kutije te ih prepravila u kućice za mačke.

Zaposlenici Zoološkog vrta u jugoistočnom turskom gradu Gaziantepu, koji djeluje pri Uredu za zaštitu životinja, ulažu veliki trud kako bi životinjama u ovom vrtu omogućili najbolje uslove za život. No, pored životinja koje borave u zoološkom vrtu, oni ne zaboravljaju ni životinje prepuštene ulici.

Nakon što je donesena odluka da će se u narednom periodu na izborima koristiti providne glasačke kutije, predstavnici Ureda za zaštitu životinja stupili su u kontakt s Vrhovnom izbornom komisijom Turske, te zatražili da dobiju na korištenje stare glasačke kutije zatvorenog tipa.

To im je dozvoljeno, te su od njih napravili “kućice za mačke”, u kojima će im tokom zime biti toplo, a u vrućim ljetnim danima svježe. Dijele ih besplatno građanima kojima su potrebne.

Predsjednik Ureda za zaštitu životinja Celal Ozsoyler je potvrdio kako rade na tome da omoguće dobre uvjete za život svim životinjama, kako onima u vrtu, tako i životinjama na ulici.

“Vrhovna izborna komisija je dozvolila da koristimo stare sanduke. Preuredili smo ih i ofarbali u našoj radionici. Omogućili smo da mačke tokom zime imaju topao dom, a u isto vrijeme da im je tokom ljeta bude svježe”, kazao je Ozsoyler.

Dodao je kako je do sada preuređeno oko 250 starih glasačkih kutija, te da su one već predate korisnicima.

“Dobili smo jako pozitivne reakcije. Kontrolišemo da li se one koriste u pravu svrhu. Imamo još potražnje za kutijama, uputili smo zahtjev Vrhovnoj izbornoj komisiji da nam odobre i za dodatne”, ispričao je Ozsoyler. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije