Luksuz pod zemljom: Zavirite u najveće atomsko sklonište na svijetu

Radiosarajevo.ba
Luksuz pod zemljom: Zavirite u najveće atomsko sklonište na svijetu
Uz neprestane prijetnje nuklearnim napadom iz Sjeverne Koreje, interes za podzemnim bunkerima u stalnom je porastu, a u mirnoj dolini Češke nalazi se najveće i najluksuznije sklonište na svijetu koje se prostire na 323 hiljade kvadratnih metara.

Budući vlasnik luksuznog zdanja imena Oppidium, scenarij sudnjeg dana tako će doživjeti u dvospratnoj podzemnoj vili koja, između ostalog, stiže s bazenom i spa kutkom, vinskim podrumom, vrtom sa simulacijom prirodne svjetlosti, kinom, knjižnicom, salom za sastanke, medicinskim i hirurškim ustanovama i zapovjednom prostorijom za komuniciranje s vanjskim svijetom.

Izgradnja najluksuznijeg i najvećeg atomskog skloništa na svijetu započela je 1984. godine, a za njega je odgovoran češki poduzetnik Jakub Zamrazil. Prema riječima investitora, postoji nekoliko osoba zainteresiranih za kupnju luksuznog skloništa uslijed straha od nuklearnog napada. Sa imenom kupca Zamrazil ne planira izlaziti u javnost, kao ni s cijenom koja će zasigurno doseći astronomske proporcije.

Iako si ni najveće holivudske zvijezde ne mogu priuštiti najluksuznije sklonište smješteno u Češkoj, za scenarij sudnjeg dana one su itekako spremne.

Zabrinuti zbog opće nesigurnosti, pronašli su način da budu sigurniji tako što grade bunkere i sigurne sobe unutar luksuznih domova i plaćaju ih do 100 miliona dolara.

Kompanijke koje se bave gradnjom ovih prostora kažu kako je potražnja do sada rasla oko 20 posto svake godine. Ipak, nakon bombaških napada u cijelome svijetu, ali i vrlo čestih krvoprolića u Americi, zvijezde su bunkere i sigurne sobe s tajnim prolazima, sefovima i, primjerice, vratima otpornim na metke počele doživljavati kao da traže najmoderniju kuhinju ili preljevni bazen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije