Lopovi kroz tunele ukrali vino vrijedno 500.000 KM

Radiosarajevo.ba
Lopovi kroz tunele ukrali vino vrijedno 500.000 KM
Lopovi u Parizu ukrali su vino vrijedno više od 250.000 eura tako što su prokopali put do privatnog podruma jednog kolekcionara kroz pariske katakombe 20 metara ispod zemlje, prenosi Guardian.

Prema navodima policije više od 300 flaša visoko kvalitetnog vina iznijeto je kroz podzemnu mrežu katakombi, koja uključuje više od 350 kilometara tunela ispod francuske prijestonice.

Upad u podrum stana u mondenskom šestom arondismanu, blizu Parka Luksemburg dogodio se u noći od ponedeljka na utorak, navela je policija.

Detektivi smatraju da su lopovi odredili podrum u koji žele da provale ispod stambene zgrade kada su kopali da uđu u njega iz katakombi, gdje su zidovi uglavnom od krečnjaka. Oni su pobjegli s vrijednim bocama vina.

"Verujemo da su sigurno posjetili to mjesto ranije, osumnjičeni nisu bušili taj određeni zid slučajno", rekao je portparol policije francuskim medijima.

Pariske katakombe zatvorene su za javnost noću i samo oko dva kilometra tunela mogu da se obiđu tokom dana sa vodičem.

U katakombama, prilagođenim od podzemnih kamenoloma, nalaze se galerija sa kostima oko šest miliona Parižana, koje su premještene tu krajem 18. i sredinom 19. veka sa nekoliko gradskih grobalja.

Mnogi od tunela imaju uklesano na zid odgvarajuće ime ulice iznad njih, da bi posjetioci mogli lakše da se kreću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije