Ljudska tijela se pomjeraju i do godinu dana nakon smrti!

Radiosarajevo.ba
Ljudska tijela se pomjeraju i do godinu dana nakon smrti!
Foto: Pixabay / Ilustracija

Smrt je kraj svega, barem fizičkog - no čini se kako to baš i nije tako. Čini se da smrt ne donosi kraj kretanju tijela, i nije riječ o zombijima, već o običnim ljudima, tvrde australski naučnici koji su u svojoj studiji došli do nevjerojatnog otkrića.

Studija je provedena na "farmi tijela" u Australiji, a cilj joj je bio utvrditi kako se tijela tačno raspadaju. Ono što su uočili je da trupla nisu posve ukočena i da se mogu pomicati čak i godinu dana nakon službenog proglašenja smrti, piše IFL Science.

Ekipa naučnika je proučavala time-lapse raspadajućih tijela, gledajući fotografije trupla uslikane svakih 30 minuta tokom razdoblja od 17 mjeseci.

Očekivali su da će vidjeti neke pomake na slikama u prvim danima nakon smrti, no u šoku su svjedočili su pokretima punih godinu i pol, a vjeruju kako su ti pokreti rezultat "isušivanja ligamenata".

"Otkrili smo da se ruke značajnije miču, tako da su one na početku bile spuštene niz tijelo, a na kraju su završile uz njega, prema gore", rekla je autorica studije, Alyson Wilson.

Objašnjava kako svakodnevno učimo nove stvari o smrti, a iako svaka kultura i religija imaju svoje filozofije i jedinstvene ideje o toj temi, počinjemo učiti puno novih naučnih činjenica o njoj: "Pokreti nakon smrti vezani su uz sam proces raspadanja, tijelo se na taj način mumificira."

Istraživači vjeruju da bi razumijevanje tih promjena nakon smrti i brzine razgradnje moglo pomoći boljoj procjeni vremena smrti. Policija bi, na primjer, mogla imati koristi od toga jer bi oni mogli dati vremenski okvir nestalim osobama i povezati to s neidentificiranim truplom. Naučnici ističu kako ovi pokreti ni u kojem slučaju nemaju veze s tim da se smrt stvarno i službeno nije dogodila, već su dio njenog biološkog procesa.

Iako, kroz historiju je bilo brojnih primjera ljudi koji su ljudskom pogreškom proglašeni mrtvima, a u svijet "živih" vratili su se na opće čuđenje i uz veliku vlastitu traumu.

Kineskinju Li Xiuefeng su proglasili mrtvom nakon što je njeno tijelo pronađeno u spavaćoj sobi bez ikakvih znakova života s vidljivom ranom na glavi. Smjestili su je u lijes u njezinoj kući, a na njezinu sreću on nije bio zapečaćen. Nakon punih šest dana žilava se bakica probudila iz stanja duboke nesvijesti te popela iz lijesa, bilježi Express.

Planovi za njen sprovod bili su dogovoreni, a već je i održano bdjenje. Dan prije sprovoda prijatelji i obitelj su se okupili u kući da bi pronašli prazan lijes. Nakon bizarne potrage za tijelom, bakicu su pronašli u kuhinji za štednjakom. Nije joj bilo jasno zašto je čudno gledaju, a kasnije je objasnila da se probudila nakon što je dugo spavala. Bila je strahovito gladna pa je odlučila skuhati si nešto.

Nevjerojatnu su 61-godišnju Ruskinju liječnici čak dva puta proglasili mrtvom, no nijednom nije zaista umrla. Hardy Ludmilu Steblitskayu odveli su u bolnicu nakon što se nije osjećala dobro, a nakon što su je došle posjetiti kćer (29) i unuka (9), rečeno im je kako je preminula.

Ožalošćena je kćer počela pripreme za sprovod, a potrošila je već oko tri hiljade KM na cvijeće i druge troškove. Otišla je do bolnice kako bi pokupila majčino tijelo, gdje su joj rekli da pričeka jer liječnici nisu napravili obdukciju. Tada joj je pristupio uplašeni liječnik te rekao da joj je majka živa te diše u svom krevetu.

Uletjela je u sobu i vidjela mamu kako ju doziva. Nije se mogla sjetiti što se dogodilo, samo da se nije osjećala dobro i da je došla u bolnicu. Provela je tri dana ležeći u ledeno hladnoj mrtvačnici, dok ju je njezina obitelj oplakivala. Probudila se u pripremi za obdukciju, a njezina koža se već ljuštila od silne hladnoće. Liječnik koji je to doživio tražio je mjesec dana bolovanja. Godinu dana nakon, Ludmili, koja pati od srčanih tegoba se dogodio još jedan incident u kojem je proglašena mrtvom. Ovaj su put liječnici bili pametniji te se iz duboke nesvijesti probudila nakon par sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije